terhességi fogászati szűrés

Terhességi fogászati szűrés: mikor milyen kezelések végezhetők el

A babavárás, bár egy csodás időszak a családok életében, sok szempontból állítja nehézségek elé a kismamákat. A hormonális változások mellett – illetve azok következtében – ráadásul a fogászati problémák kialakulásának esélye is nő ebben az időszakban. Éppen ezért fontos a terhességi fogászati szűrés, amin minden trimeszterben meg kell jelenni, de érdemes már a fogantatás előtt felkészülni a várandósság időszakára.

Hogy mit is foglal magában a terhességi fogászati szűrés, és mikor milyen kezelések végezhetők el, azzal kapcsolatban osztunk most meg veled néhány hasznos információt.

Készülj fel már a tervezés időszakában!

A babatervezés egy olyan izgalmas időszak, amikor számos fontos döntést kell meghozni. Igen, a baba szobájának színe is ezek közé a döntések közé tartozik, de van ennél sokkal lényegesebb teendő is: például a fogak rendbetétele.

A terhesség alatt ugyanis a kezelések már nem végezhetők el akármikor, és egyes beavatkozások nem is javasoltak, ezért nem árt előre gondolkodni. Vagyis, ha babát terveztek, akkor jelentkezz be a fogorvoshoz egy átfogó kontrollra, hogy még a terhesség előtt kiderüljenek az esetleges problémák. Ha a vizsgálaton fény derül egy szuvas fogra, vagy egy fogágybetegségre, akkor még időben el lehet kezdeni a kezelést, és így egészséges fogakkal és ínnyel nézhetsz a kicsi érkezése elé.

De! Ne felejtsd el, hogy ezzel nincs kipipálva a terhesség végéig a fogászat! Minden trimeszterben fel kell keresned a fogorvosod, aki meggyőződik róla, hogy nem alakult-e ki valamilyen egyéb betegség, mint például az ínygyulladás, ami gyakori tünet a várandósság alatt.

A terhességi ínygyulladás veszélyei

Az ínygyulladás a várandós nők körülbelül felét érinti, és a kialakulásának két csúcsa van. Az első trimeszter, illetve a második és a harmadik trimeszter fordulója, amikor bizonyos hormonok szintje jelentősen megnő. Ennek hatására az íny szövetei meglazulnak, a lazább szerkezetű íny pedig valódi paradicsom a káros baktériumok számára, amik elszaporodva ínygyulladást okoznak. Ez a gyulladás később a fogágyra is átterjedhet, és akár a magzatot is veszélyeztetheti.

A terhességi fogászati szűrés szerencsére ezekre az elváltozásokra is fényt derít, illetve feltárja az egyéb gondokat is. Ezt követően a diagnózis ismeretében el lehet végezni a szükséges kezeléseket, ezzel pedig megelőzhetők a további fertőzések.

A terhességi fogászati szűrés minden trimeszterben javasolt

Feljebb már írtuk, hogy a terhességi fogászati szűrés elvégzését minden harmadba be kell iktatni akkor is, ha egyébként nem tapasztalsz semmilyen szokatlan tünetet. Ha viszont az ínyed kipirosodik és vérezni kezd, vagy egyéb kellemetlen érzés jelentkezik, akkor minél előbb kérj időpontot egy ellenőrzésre!

Különösen ez első trimeszterben kell ügyelned a jó szájhigiéniára és a fogaid egészségére, ugyanis a baba fejlődése szempontjából ez a legkritikusabb szakasz. De persze a maradék időszakban sem szabad elhanyagolni a szájápolást, vagyis egy pillanatra sem lankadhat a figyelmed.

Hogyan történik a terhességi fogászati szűrés?

Fogászatunk szakemberei a kismamák ellátásában is nagy tapasztalattal rendelkeznek, és mindent megtesznek azért, hogy fogászati szempontból a lehető legeseménytelenebb legyen a várandósság. A terhességi fogászati szűrés rendelőnkben a következőket tartalmazza:

  • állapotfelmérés;
  • panorámaröntgen készítése (ami ingyenes azok számára, akik igénybe vesznek nálunk valamilyen szolgáltatást);
  • szájhigiénés tanácsadás.

Ami pedig a kezeléseket illeti: a diagnózis felállítása után ultrahangos fogkő-eltávolításra, esztétikus tömésre, valamint foghúzásra, továbbá szájsebészeti beavatkozásokra is sor kerülhet. (A fogkő-eltávolítás kivételével természetesen csak a terhesség előtt, illetve kisebb szájsebészeti műtétekre, foghúzásra és tömésre a második trimeszterben.)

Mikor milyen kezelés végezhető el?

Lehetőség szerint az első és a harmadik harmadban kerülni kell a fogászati beavatkozásokat. Ha azonban szükséges, akkor a fogkő-eltávolítást, valamit polírozást el lehet végezni, ezek a kezelések ugyanis segítenek az ínygyulladás megelőzésében. Ha komolyabb probléma adódik, és nem várhat a kicsi megszületéséig, akkor a második trimeszter az az időszak, amikor el lehet készíteni például egy fogtömést, vagy ki lehet húzni egy fogat.

A helyes szájápolás pedig a várandósság egész ideje alatt egyformán fontos, amivel kapcsolatban a szájhigiéniai tanácsadás során kaphatnak segítséget a kismamák.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.