Vektor-terápia: Ezt kell tudnod a fogászat csodafegyveréről!

A modern fogászat ma már szinte mindenre képes, így arra is, hogy megfeszítse a meglazult fogínyszövetet, és stabilizálja az enyhén mozgatható fogakat. Jó hír ez azoknak, akik ínyproblémákkal küzdenek, és akik szeretnék, ha fogaik újra erősek és egészségesek lennének.

Felmérések szerint egyre több felnőtt küzd a különböző fogíny- és fogágyproblémákkal, aminek egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiénia. Ne köntörfalazzunk. a szájápolási szokások be nem tartásáról beszélünk, ami nem csupán a fogkő képződéséhez vezet, de az ennél jóval súlyosabb fogágybetegségek kialakulásához is.

Miért olyan nagy baj a fogkő kialakulása? Azért, mert ha a fogkövet nem szedik le időben, akkor hosszú távon fogínysorvadás alakulhat ki, és ha ez a fogínysorvadás kezelés nélkül marad, akkor az a fogak elvesztéséhez vezethet, amit a fogpótlás hosszadalmas procedúrája követ.

Kinek van erre szüksége?

Éppen ezért a fogorvos elsődleges feladata a saját fog megmentése, ami egy több lépésből álló kezeléssorozatot jelent. Ennek az egyik lépése az úgynevezett Vektor-terápia, ami kíméletesen segít a fogkő eltávolításában még a nehezen hozzáférhető helyekről is.

Milyen esetekben javasolt a Vektor-terápia?

A Vektor-terápia egy többlépcsős kezelés része, amit a súlyosabb parodontitiszes esetekben alkalmaznak a szakemberek. Amikor ugyanis a fogkő az íny alá is „beeszi” megát, aminek hatására gennytasak alakul ki a fog körül, egy hagyományos fogkőeltávolítással már nem lehet megszüntetni a problémát.

Ilyen esetekben kerül előtérbe a Vektor-terápia, ami kíméletesen, mégis hatékonyan távolítja el a fogkövet és tisztítja meg a fogfelszínt egészen a fognyakig. A megoldás kulcsa az ultrahangos rezgés, ami a folyamatosan fecskendezett vízsugárral együtt egészen a tasakig hatol, ahol gyorsan és biztonságosan távolítja el a baktériumokat, illetve a különféle lerakódásokat.

A Vektor-módszer természetesen nem csak ezekben a speciális esetekben hatásos, hiszen fogkő-eltávolításra és megelőzésre egyaránt alkalmazható, viszont az előnyei leginkább az ínysorvadás kezelése során mutatkoznak meg.

Mielőtt a Vektor-terápia alkalmazási területeit, és a terápia előnyeit sorra vennénk, ismerjük meg magát a módszert.

Mi az a Vektor-terápia?

A Vektor-módszer egy a fogászatban alkalmazott eljárás, amit egy több lépésből álló terápia részeként alkalmaznak a fogínysorvadás, illetve az egyéb fogágybetegségek kezelésére, illetve fogkő eltávolítására, valamint megelőzésre.

A terápia alkalmazásával még a legnehezebben hozzáférhető helyek, azaz az íny alatti részek és a tasakok is elérhetőek, és lehetővé válik a fog teljes megtisztítása, vagyis mind a baktériumok, mind pedig a legapróbb szennyeződések eltávolítása. A módszer emellett hatékony, kíméletes és gyors más lehetőségekkel összevetve, ami az ultrahang és a vízsugár kettősének köszönhető.

A kezeléseket egy speciális depurátorral végzi a fogorvos, vagyis a fogkövet nem a hagyományosnak számító kaparással, hanem ultrahang segítségével távolítja el a szakember. A Vektor-terápiánál alkalmazott korszerű berendezés innovativitása abban rejlik, hogy a rezgéseket a fog felszínével párhuzamosan fejti ki, miközben a bejuttatott vízzel könnyen elérhetővé válnak a tasakok.

Ez a két elem – az ultrahang és a víz – együttesen olyan kavitációs hatást fejtenek ki, ami hatékonyan távolítja el a lerakódásokat. A „munkamegosztás” a következő: az ultrahang szétroncsolja a kórokozók sejtfalát, a vízsugár pedig egyszerűen kimossa a maradványokat a szóban forgó területről.

A módszer további sajátossága, hogy lehetőség van szilárd részecskéket juttatni a tasakokba, amikkel a keményebb lerakódások eltávolítása válik még hatékonyabbá.

A Vektor-terápia előnyei

A Vektor-terápia előnyei magukért beszélnek, lássuk, mik a legfontosabbak!

 • Ott is alkalmazható, ahol a hagyományos ultrahang már nem. A rezgések ugyanis a legmélyebb részekig is eljutnak, oda, ahová a hagyományos készülékek már nem érnek el.
 • A legapróbb szennyeződéseket is eltávolítja, azaz képes teljesen megtisztítani a kezelt területet a lerakódásoktól, baktériumoktól és a visszamaradt törmelékektől.
 • Gyors, vagyis nem kell hosszú vizitekre számítani – a kezelés nagyjából fél órát vesz igénybe. Ráadásul jelentősebb fájdalommal sem jár, amitől sok páciens tart, ezért inkább fel sem keresi a fogorvost.
 • Teljesen simára polírozza a gyökér felszínét, ami azért lényeges, mert az így létrejövő sima felületen a szennyeződések nehezebben tapadnak meg. Ezt egy, az oldatba juttatott ásvány végzi el anélkül, hogy a gyökércementben kár keletkezne.
 • Kíméletes a pácienshez és a foganyaghoz is. A kezelés során sem a lágyszövet, sem pedig a fogbélüreg nem sérül, miközben a szennyeződés 100%-a eltávolításra kerül.
 • Antibakteriális, illetve megszünteti a gyulladást.
 • Csökkenti az érzékenységet a kalcium-hidroxidos bevonatnak köszönhetően, így a fogak kevésbé reagálnak fájdalommal a hidegre és a melegre.
 • Jó eredmények érhetők el vele a meglazult fogak kezelésében, és az íny állapota is jelentősen javítható a rendszeresen alkalmazott Vektor-terápiával.

Éppen ezen előnyök miatt alkalmazzuk a Vektor-terápiát a CompletDentnél, hiszen számunkra fontos, hogy a pácienseinket a legmodernebb technológiákkal kezeljük.

A Vektor-terápia alkalmazása fogínysorvadás esetén

A Vektor-terápia alkalmazási területei közül a fogínysorvadás az, ahol különösen szembeötlő a különbség a hagyományos kezelések és az ultrahangos eljárás között. A módszer sikere annak köszönhető, hogy nincs szükség kürettálásra, amit speciális küretkanalakkal végeznek, általában több ülésben. Ez a régebbi eljárás nem csak időigényes, de fájdalommal is jár, amitől a páciensek természetes módon tartanak.

A Vektor-terápiát bátran választhatja mindenki, mert lényegesen kíméletesebb, mint a kürettálás, ráadásul a kezelés időtartama is lerövidül.

Hogy miért is igényel különleges beavatkozást a fogínysorvadás, ahhoz nem árt tisztában lenni a betegség természetével, és azzal, mi okozza, illetve, hogy milyen következményekkel járhat a kezelés elmulasztása.

Milyen betegség a fogínysorvadás?

Fogínysorvadásról akkor beszélünk, amikor a lerakódott szennyeződések (dentális plakk) és az azokon megtelepedő baktériumok hatására tasak alakul ki a fog körül, majd ennek következtében az íny elválik a fogtól, szabad utat engedve a kórokozóknak egészen a fogágyig.

Érdemes tudni, hogy a fogínysorvadás egy folyamat eredménye, azaz nem rögtön alakul ki, hanem szép fokozatosan. Az első jel, hogy nem megfelelően tisztítjuk a fogainkat a fogínygyulladás – ekkor a lerakódott és kikristályosodott ételmaradék, valamint egyéb szennyeződések gyulladást okoznak.

A kezdetben alig észlelhető tünetek a megfelelő kezelés hiányában az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válnak: az enyhe irritációból komoly gyulladás alakul ki, azután megjelennek a tasakok. A következő fázisban a fogíny elválik a fogtól, aminek eredményeképpen immár nincs akadálya annak, hogy a baktériumok eljussanak a fogágyig, ahol megkezdődik a csontállomány, valamint a szövetek bomlása.

Tulajdonképpen ez az utolsó szakasz nevezhető hivatalosan fogínysorvadásnak, az ezt megelőző fázisok csupán az ide vezető út egy-egy állomását jelölik.

A fogínysorvadás állomásai tehát a következők:

 • Dentális plakk kialakulása a nem megfelelő szájhigiénia miatt.
 • Irritált íny, érzékenyebb fogak.
 • Fogínygyulladás.
 • Gennyzacskók kialakulása.
 • Csontállomány és szövetek bomlása.
 • Fogínysorvadás.

Könnyen belátható tehát, hogy az időben megtett lépésekkel, valamint az elvégzett kezelésekkel a folyamat megállítható, sőt, vissza is fordítható, ezért is szükséges a mielőbbi beavatkozás. A Vektor-terápia a folyamat bármely szakaszában sikeresen alkalmazható.

Milyen tünetekkel jár a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás tüneteinek ismerete elsősorban azért fontos, hogy ha ezek közül bármelyiket tapasztalja magán a páciens, akkor azonnal forduljon szakorvoshoz. A legjobb természetesen a betegség megelőzése lenne, ami a megfelelő szájhigiénia betartásával érhető el, ám ettől függetlenül is léteznek olyan tényezők, amik kiválthatják a betegséget.

Mire érdemes tehát figyelni, mikor, milyen tünetek észlelésekor kell mindenképpen felkeresni a fogorvost?

 • Az íny visszahúzódása, ami láthatóvá teszi a fognyakat, fogpótlás esetén pedig a hidak, koronák fémből készült vázát. Saját fogak esetén úgy látja, mintha a fogai hosszabbak lennének, pedig erről szó sincs, csupán az íny visszahúzódása miatt tűnik így.
 • Vérző íny. Legtöbbször eleinte csak fogmosáskor jelentkezik, később, ahogy a probléma súlyosbodik, a vérzés ettől függetlenül is jelentkezhet – például étkezés közben.
 • Vörös, duzzadt íny.
 • Az íny tapintásra érzékennyé válik. Ez nem csak fogmosáskor okoz fájdalmat, de az étkezéseket is kínszenvedéssé teheti.
 • Gennyes, duzzadt tasakok kialakulása a fog körül. Figyelem, ez az állapot már az ínysorvadás előszobájának tekinthető!
 • Az íny elválik a fogaktól.
 • Rések kialakulása a fogak között.
 • Az előző ponttal összefüggésben a fogak elvándorlása az eredeti pozíciójukból. Azt érezheti például, hogy a fogsora nem zár megfelelően, amikor becsukja a száját, ami egyértelműen arra utal, hogy a fogai elmozdultak a helyükről.
 • Mozgó, kihulló fogak. Ez már egy komoly figyelmeztetés, hiszen azt jelenti, hogy az íny laza, a csontállomány és a szövetek pedig bomlásnak indultak.
 • Rossz lehelet, ami a szájban elszaporodó baktériumoknak, és az általuk okozott csont- és szövetbomlásnak, valamint a gennyes tasakoknak „köszönhető”.

Ha Ön a fenti tünetek közül akár egyet, akár egyszerre többet észlel magán, akkor mielőbb forduljon fogorvoshoz!

Mi okozhatja a fogínysorvadás kialakulását?

Bármennyire is banálisnak tűnik, de a fogínysorvadás kialakulásának elsődleges oka a rossz szájhigiénia. Bár számos fórumon felhívják az emberek figyelmét rá, hogy a napi legalább kétszeri fogmosás és a fogselyem használata milyen lényeges, sokan mégsem fektetnek kellő hangsúlyt a fogápolásra.

A nem megfelelő szájhigiénia mellett egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához, lássuk, hogy pontosan mik is ezek.

 • Hanyag szájápolás. A legnagyobb szerepet az ínysorvadás kialakulásában egyértelműen a nem megfelelő szájhigiénia játssza, ezért nézzük, mi történik, ha kihagyjuk a fogmosásokat. Akkor bizony szabad terepet biztosítunk ahhoz, hogy elszaporodjanak a szánkban a baktériumok, és ahhoz is, hogy egy vékony réteg szennyeződés, az úgynevezett plakk tapadjon meg a fogak felszínén.

  Ha nem távolítjuk el rendszeresen ezt a filmréteget, akkor az egyre vastagabb lesz, kikristályosodik, és kialakul a fogkő. A fogkő egy kemény anyag, amit a kórokozók is kedvelnek, és előszeretettel telepszenek mag rajta, elindítva ezzel azt a folyamatot, aminek a vége a fogínysorvadás lehet.
  A megfelelő szájhigiéniával tehát megelőzhetők az íny és a fogágy megbetegedései, ezért érdemes nagy hangsúlyt fektetni rá.
 • Rosszul elvégzett fogászati kezelések. Megtörténhet, hogy egy rögzített fogpótlás esetén a korona szélei nem illeszkednek megfelelően, ami elindíthat egy gyulladásos folyamatot. Ezen kívül egy rosszul elkészített fogtömés is okozhat fogínygyulladást, a későbbiekben pedig – ha nem kezelik – ínysorvadást.
 • Stresszes életmód. Sokan nem is gondolják, de a túl sok idegeskedés, a pihenés megvonása is hatással vannak a fogíny állapotára. A megfelelő mennyiségű alvás, valamint a változatos, egészséges táplálkozás segít megőrizni az íny egészségét.
 • Allergia az elkészített fogpótlásra. Leginkább a fogászati fémek (pl. nikkel, króm) okozhatnak túlérzékenységet, ami az íny gyulladásához vezethet, kezelés hiányában pedig tovább súlyosbodhat a helyzet.
 • Hormonális változások a terhesség alatt és pubertáskorban. Ilyenkor az íny jóval érzékenyebbé válik, így sérülékenyebbé is. A terhesség alatt például megfigyelhető, hogy az íny lazább lesz, a fogak enyhén mozogni kezdenek, ami a legtöbb esetben normális, de egyes kismamáknál komolyabb problémákat is okozhat.
 • Vitamin- és fehérjehiány. Az íny egészségéhez szükség van bizonyos vitaminokra (B3, C és D), amiket ha nem kap meg a szervezet a megfelelő mennyiségben, akkor hiánybetegségek alakulnak ki. A B3 vitamin hiányának tünete lehet többek között az ínyvérzés, de a duzzadt, érzékeny íny is, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a jó táplálkozás szükségességét.
 • Egyes gyógyszerek mellékhatása. Többek között szívbetegségre és epilepszia kezelésére szedett gyógyszerek, illetve vérnyomáscsökkentők tartoznak ebbe a körbe, ezért mindenképpen érdemes a kezelőorvossal is konzultálni a tünetekről.
 • Fogszorítás. Nem csak a fogak fizikai állapotára van hatása a túlzott szorításnak, de az általános közérzetre és az íny állapotára is.
 • Káros szokások. Ezek közül elsősorban a dohányosokat emeljük ki, náluk ugyanis nagyobb az esély az ínygyulladásra, mint azoknál, akik nem dohányoznak.
 • Genetikai tényezők. Kutatások igazolták, hogy az ínygyulladásra való hajlamot a gének is hordozhatják, és hajlamosabbá tehenek valakit a betegség kialakulására a megfelelő szájhigiénia mellett is.

Hogyan zajlik a fogínysorvadás kezelése Vektor-terápiával?

A Vektor-terápiás kezelés minden esetben több lépésből áll, amelyek egymásra épülve követik egymást.

 • 1. Az első állomás az állapotfelmérés, amikor fény derül a fogínysorvadás mértékére, kiterjedésére. Ehhez panorámaröntgent készítünk, ami alapján jól feltérképezhető a páciens fogazatának állapota, valamint az is jól látszik rajta, hogy milyen mértékű a csont sorvadása.
 • 2. A Vektor-terápiát egy ultrahangos fogkőeltávolítás előzi meg, amikor az íny feletti részről kerül eltávolításra a fogkő. Ez a beavatkozás több alkalmat is igénybe vehet, a plakk mennyiségének függvényében.
 • 3. Miután az íny feletti terület megtisztításra került, következhet a Vektor-terápia – ennek keretében a nehezebben elérhető íny alatti rész, valamint a tasakok kerülnek sorra. Ekkor a fognyaki lerakódások eltávolítása, valamint a fognyak simává tétele történik meg, ami után megkezdődhet a regenerálódás folyamata.

Visszatérő fertőzések esetén a Vektor-terápia után még további kezelésekre is szükség lehet – így például antimikrobális fotodinamikus, illetve lézeres fogíny terápiára is, ha a páciens állapota ezt kívánja.

Jól látható tehát, hogy tényleg nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a fogorvos felkeresését, mert akár egy kisebb kellemetlenség is válhat nagyobb problémává az örökös halogatás következtében.

Igen, tudjuk, hogy az első lépés megtétele mindig nehéz, de mi a CompletDent rendelőjében igyekszünk a lehető legfájdalommentesebbé tenni a kezeléseket – többek között a Vektor-terápia alkalmazásával is.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top