Visszafordítható az ínygyulladás? Mit tehetsz ellene?

Az ínygyulladás az egyik leggyakoribb fogászati probléma, amivel élete során szinte biztos, hogy mindenki találkozik. Van, akinél a tünetek csak enyhébb formában jelentkeznek, viszont ha a kezdeti jeleket nem veszed elég komolyan, és nem fordulsz időben orvoshoz, akkor hosszadalmas kezelés nézhetsz.

Ijesztőnek hangzik?

Szerencsére jó hírünk is van, hiszen az ínygyulladás visszafordítható és meg is szüntethető, ami viszont még ennél is lényegesebb, hogy megfelelő szájápolással a betegség megelőzhető.

Hogyan alakul ki az ínygyulladás?

Az ínygyulladás azért különösen alattomos, mert nem egyik pillanatról a másikra jelenik meg, hanem szép fokozatosan alakul ki. Talán éppen ez az oka annak, hogy a legtöbben csak legyintenek rá. Egy kis ínyvérzés? Majd elmúlik! Piros, duzzadt az íny? Nem is olyan vészes, biztosan magától rendbe jön. A folyamat vége pedig egy komoly betegség, ami a fogak elvesztéséhez is vezethet.

De mi okozza magát a betegséget? A legtöbb esetben a rossz szájhigiénia áll a háttérben, amit a fogtisztítás elhanyagolása vált ki. Eleinte talán csak egy fogmosás marad ki, amiről sokan azt gondolják, hogy ennyi még belefér (magadra ismertél?), az igazság viszont az, hogy a káros folyamatok beindulásához mindez már elég lehet.

Ha ugyanis a fogakon megtelepedő baktériumokat és szennyeződést nem távolítod el, akkor ott egy filmréteg képződik, az úgynevezett dentális plakk. Ennek az anyagnak az a sajátossága, hogy a különféle kórokozók meglehetősen kedvelik, és nem csak a hasznosak, hanem a károsak is.

Mik az ínygyulladás tünetei?

Ahogy egyre vastagszik ez a bizonyos plakk, mind több és több baktérium telepszik meg rajta, az általuk termelt toxinok pedig az íny gyulladását okozhatják. További problémákat okozhat a plakk kikristályosodása, azaz a fogkő, ami szintén irritálhatja az ínyt.

Az ínygyulladás tünetei meglehetősen egyértelműek: vérző, duzzadt, vörös, érintésre érzékeny íny, de kezdeti stádiumban a probléma gyakran tünetmentes. (Ne feledd, a fogorvosok ugyanakkor mindig észreveszik az árulkodó jeleket!)

Súlyosabb esetekben az íny színe sötétebb árnyalatú is lehet, a lehelet minősége és az érzékennyé váló fogak pedig szintén jelzik, hogy ideje felkeresni a fogorvost.

Hogyan fordítható vissza az ínygyulladás?

Ha az ínygyulladást nem kezelik, akkor annak komoly következményei lehetnek, és idővel még az érintett fog elveszítése is szóba jöhet. Nem éri meg kockáztatni! Szerencsére a fogínygyulladás visszafordítható a megfelelő terápia alkalmazásával, amit a fogorvos határoz meg a páciensre szabva.

Enyhe ínygyulladás esetén elegendő a fog alapos megtisztítása: a fogkő eltávolítása, a fogak polírozása. Miután a gyulladást kiváltó okot megszünteti a szakember, elindul az íny regenerációja, a gyógyulás. Ha a gyulladás kiterjedtebb, akkor antibiotikumok szedésére is szükség lehet, és antiszeptikus öblögetőt is írhat fel az orvos, továbbá léteznek az ínyre kenhető speciális gélek is, amik szintén a gyógyulást segítik.

Amennyiben az ínygyulladást egy adott betegségre – pl. diabétesz – felírt orvosság okozza, a kezelés jóval összetettebb, hiszen ebben az esetben több terület szakembereinek kell együtt dolgozniuk a probléma megszüntetésén.

Ha a páciens túlzottan elhanyagolta a fogápolást, és az „egyszerű” ínygyulladás egy következő szakaszba lépett – megjelent a fog mellett a gennyes tasak, az íny pedig elvált a fogtól –, akkor a fogtisztítás csak az első lépés, amit további paradontológiai kezelések követnek.

Mit tehetsz az ínygyulladás megelőzésének érdekében?

Az ínygyulladás megelőzésének legfontosabb eleme a helyes fogápolás. Ehhez ki kell választanod a megfelelő fogkefét, és naponta legalább kétszer fogat kell mosnod (a három persze a legjobb). A fogselyem használata is erősen javasolt (értsd: kötelező!), valamint fogköztisztítót is érdemes beszerezned, ha fogpótlásod van – híd, korona –, vagy ha ezt a fogak szabálytalanabb elhelyezkedése szükségessé teszi.

Fontos a rendszeres fogorvosi kontroll is, hiszen ekkor a legkisebb elváltozást is ki tudja szúrni a szakember, és azonnal elkezdheti a kezelést.

A fogászati szűrés mellett a fogkövet is érdemes rendszeresen eltávolíttatni (6-12 havonta), hiszen ínygyulladást a túl sok fogkő is okozhat, vagyis ha megszabadulsz tőle, akkor sokat teszel az ínygyulladás megelőzéséért.

Bár az ínygyulladás visszafordítható, ne várj arra, hogy majd magától elmúlnak a tünetek, helyette minél előbb keresd fel fogorvosodat!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.