10 kérdés 10 válasz a bölcsességfogakról

Miért olyan nehéz a dolgunk bölcsességfogakkal?

Mire kell odafigyelni, hogy ne okozzanak problémát?

Tényleg ki kell húzni? Akkor is, ha nem okoz tüneteket?

A fogászatunkat választó pácienseknek rengeteg kérdése van a bölcsességfogakkal kapcsolatban, és mi is kiemelt ügyként tekintünk a (rakoncátlankodó) 8-asokra. Éppen ezért összeszedtük a 10 legfontosabb kérdést az utolsóként előtörő, és sokaknál galibát okozó rágószervekről.

Reméljük, hogy így már tisztul a kép, és megkapod a kérdéseidre a válaszokat.

Mi a bölcsességfog szerepe? (1.)

A mind a négy oldalt a 8. helyen előtörő bölcsességfog általában 18-25 év között bújik ki a helyéről, sok-sok évvel a többi maradó fog után, tehát nagyjából akkor, amikor az ember már igazán bölcsnek tekinthető. Kézenfekvő volt az elnevezés, bár van abban is némi igazság, hogy nehéz bölcsnek mondani azt a fogat, ami ennyi problémát okoz.

A bölcsességfog általában a legnagyobb fogunk, és azt sokan evolúciós csökevénynek tartják, hiszen annak évezredekkel ezelőtt el kellett volna tűnnie. Ma már tökéletesen megvagyunk (vagyis hiánytalanul tudunk rágni és harapni) a 7-7 másik fogunkkal.

A felnőttek cirka 15 százalékánál éppen ezért elő sem tör. Mi ennek az oka? Ezekre a rágószervekre őseinknek akkor volt szüksége, amikor fogaikkal nyers húst kellett tépni és csontokat, magokat kellett ropogtatni. Ma már nem használjuk, ráadásul állcsontunk mérete is csökkent azóta, hogy a tűz (és így a sütés-főzés) alkalmazásával puhábbak lettek az ételek.

Szükség van rá? (2.)

Tegyünk különbséget két eset között:

  • ha a bölcsességfog szövődmények nélkül bújt ki, akkor fontos része lehet fogazatunknak
  • amikor viszont problémákat okoz, akkor gondoskodni kell az érintett 8-as eltávolításáról

Mondhatjuk úgy is, hogy ha nincs tünet, nincs baj, sőt, egy jó állapotban lévő bölcsességfog akár hasznos is lehet egy későbbi fogpótlási folyamat során (amikor például egy elveszített 7-est kell pótolni fogászati híddal). Tökéletesen kibújt 8-as erős és terhelhető fog lehet.

Sokan úgy gondolják, hogy a bölcsességfogakat nem lehet tömni, pedig ez nem igaz. A gyökérkezelés viszont olyan nehézkes, hogy azt a fogorvosok nem szívesen vállalják be. Éppen ezért a jól kinőtt bölcsességfogakra érdemes vigyázni.

Miért lehet baj vele? (3.)

Azért, mert a mai embernek már nincs (feltétlenül) szüksége rá, és az evolúció miatt egyre kevesebb hely jut a bölcsességfogaknak. Ezért fordulhat elő, hogy több esetben már ki sem bújnak, vagy ha előtörtek, akkor torlódnak ésvagy rossz irányba bújnak.

Probléma származhat az elhelyezkedésükből is: nehéz tisztítani, könnyebben ottmaradnak az ételmaradékok (és azokban gyorsabban el tudnak szaporodni a kórokozók).

Milyen problémákat okozhat a bölcsességfog? (4.)

Megfelelően előtört 8-as lényegében semmit; ehhez persze oda kell figyelni a szájhigiéniára (ellenkező esetben ugyanúgy szuvasodik és ugyanúgy megtámadhatja a fogkő, mint bármelyik másik fogunkat).

Ha a bölcsességfog előtörése fájdalommal és tünetekkel jár, akkor a fogorvos eldönti, hogy szükség van-e orvosi beavatkozásra; és hogy az mi legyen: a 8-as előtörésének segítése vagy a fog eltávolítása.

A bölcsességfog akkor szokott problémát okozni, ha helyhiány vagy csontos akadály miatt nincs elég helye kinőni; ilyenkor rossz irányban, rosszul próbál előtörni a fog, és előfordulhat, hogy az íny alatt szinte vízszintesen helyezkedik el. Ebben az esetben is mérlegelni kell az eltávolítás lehetőségét, de a fogorvos szinte mindig azt nézi, hogy milyen problémákat és nehézségeket okozhat a későbbiekben a rágószerv.

Az ínyben rekedt és egymásra torlódott 8-asnál fennáll annak is esélye, hogy a szomszédos 7-est is „magával rántja” a bölcsességfog. A torlódás miatt kisugárzó fájdalom is kialakulhat, és akár a 7-es épsége is veszélybe kerülhet. Lásd a röntgenképet:

Ilyenkor minél hamarabb be kell avatkozni (a 7-es épsége érdekében).

Mit csináljak, ha tüneteket okoz a bölcsességfog? (5.)

A válasz egyszerű (szerencsére): azonnal keresd fel a fogorvosodat, aki az állapotfelmérés után átbeszéli veled a lehetőségeket. Ha nem szükséges, akkor a bölcsességfogat nem húzza ki, de ezt a döntést rá kell bíznod; ő pontosan látni fogja, mi a helyzet.

Hogyan tisztíthatom a bölcsességfogakat? (6.)

Szájhigiénia szempontjából nem szabad különbséget tennünk a bölcsességfog és a többi fog között: ugyanúgy ápolni kell, és a tejfoghoz hasonlóan erre sem mondhatjuk, hogy „mindegy, úgysem fontos (egyszer majd kihúzatom vagy kiesik)”.

A szájápolási szokások be nem tartása ugyanis nemcsak fogszuvasodást és fájdalmat (később pedig akár fogbélgyulladást) okozhat, hanem az íny gyulladását is kiválthatja. A bölcsességfog és az íny között kórokozókkal teli tasak jöhet létre, amely villámgyorsan átterjedhet a 7-esre.

Ne feledd: elhelyezkedése miatt a 8-as nagyobb veszélyben van, mint a többi fog, hiszen nehéz tisztítani és a környékén ételmaradék halmozódhat fel, ami a baktériumok melegágya. Ha a helyzet romlik, akkor a gyulladás nemcsak fájdalmat, de szájzárt és lázt is okozhat, és a kórokozók a véráramba is bekerülhetnek.

Légy alapos ezért fogmosáskor, és ha szükséges, vásárolj erre a célra kifejlesztett (kisfejű) fogkefét, amivel elérheted a bölcsességfogak oldalát és hátulját.

Hogyan távolítják el a bölcsességfogakat? (7.)

Kétfajta húzási módszerről beszélhetünk:

  • szimpla foghúzás
  • sebészi módszer

Sima foghúzással általában a felső állcsont bölcsességfogait húzzák, amelyek gond nélkül elő tudnak törni. Sebészi módszerre legtöbbször az alsó állcsontban rekedt (rosszul előtört vagy ki sem nőtt) 8-asoknál van szükség.

Mennyire fájdalmas a foghúzás? (8.)

A korszerű érzéstelenítési módszereknek és gyógyszereknek köszönhetően a foghúzás teljes mértékig fájdalommentes. Kellemetlenséget az injekció beadása és a hosszú ülés okozhat, de…

… az injekció beadását érzéstelenítő géllel tompítjuk

… a sima foghúzással percek alatt megvagyunk

… a sebészi módszert pedig befektetésnek kell tekinteni (hiszen azzal a későbbi kellemetlenségektől kíméled meg magadat, vagyis a tünetmentességet vásárolod meg).

Mit kell tennem foghúzás után? (9.)

Fogorvosaink minden foghúzás után tájékoztatnak a teendőkről, de azért néhány szabályról nem árt, ha minél hamarabb tudsz:

  • ne szívogasd a foghúzás helyét, és ne is öblögess pár napig
  • ne igyál tejterméket, kávét és tömény alkoholt, valamint kerüld a dohányzást néhány napig
  • ne végezz nehéz fizikai munkát néhány napig
  • légy óvatos fogmosáskor, és a sörtékkel ne irritáld a foghúzás helyét, amíg az be nem gyógyult
  • ha az arcod beduzzad, akkor használj hidegvizes borogatást
  • fájdalom esetén vegyél be fájdalomcsillapítót

Fontos szabály: minden esetben tartsd be a fogorvosod utasításait, és ha a tünetek romlanak, azonnal értesítsd őt.

Tényleg olyan veszélyes a bölcsességfog eltávolítása? (10.)

Veszélyes? Már miért lenne veszélyes?

Egyrészt veszélyesebb, ha a tünetet produkáló fogat bent hagyják, másrészt bizonyos komplikációk ésvagy kellemetlenségek ritkán ugyan előfordulhatnak, de ezek kialakulásának esélyét csökkenteni lehet.

Szájzárt alsó bölcsességfog kihúzásakor tapasztalhatsz, de ezt a száj átmozgatásával el lehet kerülni (vagy el lehet mulasztani). A fájdalom 7-10 napig fennállhat, főleg akkor, ha a foghúzás nehéz volt a gyulladt, tüneteket okozó fog miatt, de ettől nem szabad megijedni (ez ugyanis természetes dolog).

Hogy mire figyelj ilyenkor?

Arra, hogy félni előre nem szabad, hiszen a bölcsességfog eltávolítása ma már rutineljárásnak számít, és a fogorvosok minden eshetőségre felkészültek. Minden esetben aprólékosan mérlegelnek, és olyan döntést hoznak, ami a legjobb a páciensnek és egészségének.

Vagyis neked.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.