A beavatkozást alapos vizsgálat és konzultáció előzi meg.

A fogciszta tünetei, fajtái és kezelése

Mi az a fogciszta?

A fogciszta vagy fogászati ciszta egy olyan zárt üreg vagy üregrendszer a szájüregben, illetve az állkapocsban, amely folyadékkal vagy levegővel telt. A ciszta a szájüreg vagy az állkapocs szövetéből vagy mirigyéből származik, és leggyakrabban akkor alakul ki, amikor a szájüregben vagy az állkapocsban valamilyen probléma vagy elzáródás lép fel. A cisztás elváltozások nagy része jóindulatú, ám jobb minél hamarabb felismerni és eltávolítani őket, megelőzve a komolyabb szövődmények lehetőségét.

A fogciszta tünetei

A fogászati ciszták kezdetben általában tünetmentesek, és sokszor csak véletlenül fedezik fel őket a fogorvosok rutinszerű vizsgálatok során vagy más fogászati problémák diagnosztizálásakor. A nagyobb ciszták esetében viszont jelentkezhet fájdalom, mivel nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre, idegekre vagy csontokra, ami fájdalmat okozhat a fog vagy az állkapocs területén. A fájdalom lehet állandó vagy időszakos jellegű.

Az állandó vagy időszakos fájdalom akár fogciszta jele is lehet
Az állandó vagy időszakos fájdalom akár fogciszta jele is lehet

Amennyiben a ciszta folyamatosan növekszik, a környező szövetekre gyakorolt ​​nyomás miatt duzzanat is kialakulhat a fog vagy az állkapocs közelében. A fogciszta jelenléte miatt az érintett terület érzékennyé válhat, például meleg vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor vagy rágás közben.

Bizonyos esetekben a fogászati cisztákhoz kapcsolódó gyulladás vagy fertőzés alakulhat ki, amely sajnos számos további tünetet okozhat, például duzzanatot, vörösséget, ínygyulladást vagy a fogínyből származó gennyes váladékot.

Nagyobb fogászati ciszták esetén a ciszta nyomást gyakorolhat a fogakra vagy az állkapocsra, és fogmozgást okozhat. Ez a fogak instabilitásához vagy elmozdulásához vezethet.

Az íny duzzanata, vörössége is gyakran tünet
Az íny duzzanata, vörössége is gyakran tünet

A fogciszta fajtái

Gyökércsúcs körüli ciszta

Gyökércsúcs körüli ciszta a fog gyökércsúcsa körül alakul ki. Általában a foggyökér fertőzése vagy a fogbélgyulladás következtében jön létre. A fertőzés miatt a gyökércsúcs területén gyulladás alakul ki, és a ciszta folyadékkal telik meg. Gyakran tünetmentes, de nagyobb a ciszták nyomást gyakorolhatnak a környező szövetekre, ami sajnos számos kellemetlenséghez, fájdalomhoz, duzzanathoz és fogmozgáshoz vezethet.

Retineált (állcsontban visszamaradt) fogciszta

A retineált ciszta olyan fogak körül alakul ki, amelyek nem tudnak normálisan kinőni a fogínyből. A fogkorona alatt rekedt fogzománc vagy fogbél szövetek fokozatosan cisztává alakulhatnak át. Ez a ciszta általában tünetmentes, amíg növekedése nyomást nem gyakorol a környező szövetekre vagy a szomszédos fogakra.

Egyéb szájüregi, nem fog eredetű szájüregi ciszta

Ezek a ciszták nem fogak vagy fogzománcszövet eredetűek. Példák erre a típusra a glanduláris ciszta és az epidermoid ciszta. A glanduláris ciszta a szájüregben vagy az állkapocsban található nyáltermelő mirigyekből származik, míg az epidermoid ciszta a bőrszerű sejtekből alakul ki. Ezek a ciszták általában lassan növekednek, és tünetmentesek lehetnek, hacsak nem okoznak nyomást vagy irritációt a környező struktúrákra.

Fogciszta és foggyökér ciszta kezelése

A fogciszta kezelése és a foggyökér ciszta kezelése többféle módon történhet. Általában a ciszta méretétől, helyétől és a környező szövetekre gyakorolt hatásától függően dönt a fogorvos a megfelelő kezelésről, amely lehet cisztaműtét, gyógyszeres terápia vagy más beavatkozás a ciszta eltávolítására vagy csökkentésére.

A ciszta többféle módon is kezelhető, a kulcs az időben való felismerés
A ciszta többféle módon is kezelhető, a kulcs az időben való felismerés

Fogciszta műtét

Amennyiben a fogciszta nagy, tüneteket okoz, vagy nyomást gyakorol a környező szövetekre, szájsebészeti műtét javasolt. Ez egy viszonylag egyszerű eljárás, amelyet általában szájsebész vagy fogszakorvos végez. A műtét során a ciszta tartalma és a folyadékkal teli tok eltávolításra kerül, és a fogat vagy az állkapcsot kezelik a ciszta okozta problémák rendezése érdekében.

Gyökércsúcs rezekció

A foggyökér ciszta kezelése hasonlóan zajlik, a különbség, hogy a foggyökér ciszta beavatkozásnál az elhalt fog eltávolítása is szükséges. Abban az esetben, ha a fog még ép, akkor gyökércsúcs rezekció történik. A beavatkozás során az orvos megnyitja az ínyt, eltávolítja a gyökércsúcsot és a környező gyulladt szöveteket, majd a foggyökér tömése és az íny varratolása következik. A gyökércsúcs rezekció célja a fertőzés megszüntetése, a fog megmentése és a további problémák megelőzése. A gyökércsúcs rezekció tehát egy fogmegtartó kezelés.

Gyógyszeres terápia

A fogciszta kezelése gyógyszerekkel is történhet. Bizonyos esetben, például kisebb méretű vagy tünetmentes ciszták esetén nem feltétlenül szükséges a műtét, a kezelés gyógyszerekkel is lehetséges. Ez lehet gyulladáscsökkentő gyógyszerek, antibiotikumok vagy cisztatapaszok alkalmazása a ciszta méretének csökkentése vagy a fertőzés elleni küzdelem céljából.

Ciszta drenázs

Nagy, fájdalmas vagy gennyes ciszták esetén a ciszta tartalma, a folyadékkal teli tok kiűrítése drenázzsal történik. A beavatkozás során a ciszta átlyukasztása vagy tartalmának leszívása történik meg, ami enyhítheti a fájdalmat és a duzzanatot. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a módszer átmeneti megoldás lehet, mivel a ciszta tartalma újra felhalmozódhat.

Gyökérkezelés

Abban az esetben, ha a gyökércsúcs körüli ciszta a foggyökér fertőzése miatt alakult ki, a gyökérkezelés hatékony lehet. Ez a foggyökér belső részének eltávolítását és tömését jelenti, hogy megszüntesse a fertőzést és megelőzze a ciszta további növekedését.

A gyógyulásban a gyökérkezelés is segíthet
A gyógyulásban a gyökérkezelés is segíthet

Mi történik a ciszta eltávolítása után?

A fogciszta és foggyökér ciszta eltávolítása utáni gyógyulási folyamat része, ha varratokkal lett lezárva a seb, azok eltávolítása. Ennek pontos idejét a kezelőorvos mondja meg.

A fogciszta eltávolítása után a seb területe gyógyulási folyamaton megy keresztül. A gyógyulási idő általában néhány hét, de ez változhat a ciszta méretétől és a beavatkozás módjától függően. A seb területén keletkezhet duzzanat, érzékenység és enyhe fájdalom a gyógyulási idő alatt.

Az eltávolítás után a kezelőorvos gyakran előír gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy antibiotikumokat, hogy megelőzze a fertőzést és segítse a gyógyulási folyamatot.

A fogciszta eltávolítása után a kezelőorvos rendszeres ellenőrző vizsgálatokat vagy utókezeléseket javasolhat. Ez lehet például következő konzultáció, röntgenfelvétel vagy további kezelési lépések szükségességének felmérése a gyógyulási folyamat figyelemmel kísérése érdekében.

Ha a fent említett tüneteket tapasztalja, mindenképp fontos, hogy mielőbb szakemberhez forduljon! Kérjen időpontot a CompletDent Fogászati Klinikán, ahol különböző szájsebészeti beavatkozások, ciszta eltávolítás és gyökércsúcs rezekció is kérhető.