Félelem a fogorvostól? A megoldás az éber szedáció

Annak ellenére, hogy ma már a fogászati beavatkozások szinte fájdalommentesek, mégis vannak olyanok, akik rettegnek a fogorvostól. Nem véletlenül használjuk a kissé talán túlzónak tűnő rettegés szót, ugyanis egy korábbi kellemetlen élmény, vagy egy rosszul sikerült kezelés komoly lelki nyomokat hagyhat a páciensekben.

A következmények pedig magukért beszélnek: a fájdalomtól való félelem olyan erős, hogy sokan halogatják a fogászati kezeléseket, gyakran egészen a végsőkig, amikor már csak egy nagyobb beavatkozással lehet megmenteni a fogat.

Az éber szedációnak köszönhetően vége a halogatásnak

Hogy a dentophobia, azaz a fogászati kezelésektől való félelem hány embert érint pontosan, arról elég ellentmondásosak az adatok, de egyes becslések szerint akár az európai lakosság 10-15% is szenvedhet tőle valamilyen formában. Az viszont kiderült a University of Graz egy 2013-ban végzett kutatásából, hogy a nők jobban tartanak a fogorvostól, mint a férfiak.

Míg a nők körülbelül 5%-a nem meri felkeresni a rendelőt, addig a férfiaknál ez az arány nagyjából 3%. Ez nem igazán tűnik nagy számnak, viszont mostantól az ő számukra is létezik megoldás: az éber szedáció, amivel könnyedén leküzdhető a gyakran irracionális félelem, és nem lesz több halogatás!

Mi az az éber szedáció?

Az éber szedáció nem altatás! A célja a szorongás csökkentése az olyan nagyobb beavatkozások során, mint az implantáció, vagy egy beteg fog eltávolítása.

Az intravénásan a szervezetbe juttatott altató- és nyugtatószerek hatására a páciens megnyugszik, és egy kellemes, a felszínes alváshoz hasonló állapotba kerül, amikor nem érez fájdalmat, sem félelmet. Hát nem remek hír ez azoknak, akik rettegnek a fogorvosnak még a gondolatától is?

Mit érzel majd az éber szedáció alatt?

Az éber szedáció jellemzője, hogy miközben megszűnik a szorongás, és Te később nem emlékszel a fúró hangjára, a kellemetlen szagokra, egyszóval semmire, amitől előtte annyira tartottál, aközben képes vagy végrehajtani az orvosod kéréseit.

Vagyis tudsz öblíteni, kinyitni és becsukni a szád, ha az orvos erre kér, a kérdésekre válaszolva pedig képes vagy jelezni, ha valami nincs rendben. Így nincs több rossz emlék, magára a kezelésre pedig kellemesen gondolsz vissza, sőt, többé nem félsz majd felkeresni a rendelőt.

Mit kell pontosan tudni az éber szedációról?

Nézzük, mik is a legfontosabb tudnivalók az éber szedációval kapcsolatban!

  • 1. Az éber szedálás gyakorlatilag mindenkinél alkalmazható, van azonban néhány kivétel. Kizáró ok lehet többek között a terhesség, egy éppen zajló légúti fertőzés, továbbá a szívinfarktus utáni 3 hónapban sem javasolt az alkalmazása.
  • 2. Az éber szedációt alapos aneszteziológiai vizsgálat és konzultáció előzi meg, a beavatkozás alatt pedig folyamatosan figyelemmel kísérjük az élettani mutatóidat, hogy biztosan minden rendben menjen.
  • 3. Nagyon fontos, hogy a beavatkozás előtti 4-5 órában már semmit nem ehetsz, és vizet is 2 órával előtte ihatsz. Ha valamilyen gyógyszert szedsz, azt reggel némi vízzel beveheted.
  • 4. Alkohol fogyasztása szigorúan tilos a kezelés napján, ugyanis kóros részegség alakulhat ki. Kerülnöd kell továbbá a vezetést, és a fontos döntések meghozatalát is érdemes későbbre halasztani.
  • 5. A beavatkozás utáni 1-2 órában még megfigyelünk téged, ami után a kísérőddel hazamehetsz, hogy kipihend magad.

Milyen kezelések esetén javasoljuk az éber szedációt?

Az éber szedációt általában a hosszadalmas, illetve komoly beavatkozást igénylő kezelések esetén javasoljuk. Ilyenek lehetnek a szájsebészeti műtétek, a fogászati implantátumok beültetése, vagy ha egy ülésben több beavatkozást is elvégzünk.

És persze az éber szedáció azok számára is jó megoldás, akik fokozottan félnek a fogorvostól, és enélkül nem lennének képesek végigcsinálni a kezelést. Ha eddig „mindössze” a félelem tartott téged vissza egy nagyobb fogászati probléma kezeltetésétől, vagy egyszerűen csak azt szeretnéd, ha semmilyen rossz élményed nem maradna a beavatkozások után, akkor kérd az éber szedációt, és felejtsd el a fájdalmat, a kellemetlen emlékeket!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.