bölcsességfog eltávolítása

Mi a teendő a bölcsességfog eltávolítása után?

Amikor kiderül, hogy ki kell húzni egy (vagy több) bölcsességfogat, senki nem repes az örömtől. Ami természetes is, bár nem győzzük hangsúlyozni, hogy ma egy fogeltávolítás már korántsem olyan kellemetlen, mint 10-20 évvel ezelőtt volt. Egyszerűen annyit fejlődtek a fogászati eszközök és eljárások, hogy minimálisra csökkenthető a fájdalom, illetve a gyógyulási idő is lerövidíthető. Ehhez azonban be kell tartani az orvos utasításait, különben hiába sikerül jól a műtét, később jelentkezhetnek különféle komplikációk.

Ebben a cikkben azokat a teendőket gyűjtöttük össze, amiket tanácsos követni a beavatkozás után annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki szövődmények, felülfertőzések, és a seb mielőbb rendbe jöjjön. Lássuk akkor, hogy mik ezek!

Teendők közvetlenül a bölcsességfog eltávolítása után

Ha már kint van a bölcsességfog, az nagy megkönnyebbülést jelent, de itt még nem ér véget a történet. Először is az orvos egy tampont vagy gézlapot helyez a sebre, amit 20-30 percig oda kell szorítani. Ennek az a célja, hogy elálljon a vérzés, vagy legalábbis csillapodjon. Ez általában egy órán belül bekövetkezik, viszont erősebb vérzés esetén elképzelhető, hogy újabb steril gézlapra lesz szükség, amit gyógyszertárban lehet beszerezni. Fontos, hogy rá kell harapni a gézlapra, ugyanis a nyomás hatására fog a vérzés elállni. Azaz a gézlap nem arra való, hogy a vért felitassuk vele! És mozgatni sem szabad, stabilan kell tartani!

Ha a vérzés néhány óra alatt sem áll el, akkor mindenképpen vissza kell menni a fogorvoshoz, aki megnézi, mi lehet a probléma oka. Ha erre nincs lehetőség, akkor a telefon is megteszi, ahol az orvos további utasításokat ad majd.

Nagyon lényeges, hogy a tampon eltávolítása után nem szabad szívogatni a sebet, sem pedig nyelvvel piszkálni, még akkor sem, ha nagy a kísértés. A sebben ugyanis egy úgynevezett vérdugó keletkezik, amit ha eltávolítunk, akkor késleltetjük a gyógyulást, sőt, gyulladás is kialakulhat az adott területen.

Ami még hasznos lehet, az az arc hideg borogatása. Ehhez néhány információ: a duzzanat nem rögtön jelenik meg az arcon, általában 12-24 óra múlva indul növekedésnek, és 2-3 nap múlva „tetőzik”. Ettől azonban nem kell megijedni, hiszen természetes velejárója a beavatkozásnak, viszont ha már a foghúzás után elkezded a jegelést, akkor a duzzanat sokkal kisebb lesz.

Ami a fájdalmat illeti, azzal bizony számolni kell. Ahogy az érzéstelenítő hatása múlik, úgy lesz egyre érzékenyebb a műtét helye. Ilyenkor már érdemes bevenni egy fájdalomcsillapítót, amit az orvos írt fel. Szintén lényeges, hogy az antibiotikumot is szedni kell az utasításoknak megfelelően.

Tiltott dolgok listája a bölcsességfog eltávolítása után

A bölcsességfog eltávolítása – és úgy általában a foghúzás – után rengeteg tiltott dolog létezik. Ezeket nem passzióból sorolják fel az orvosok, a cél ugyanis az, hogy minél előbb meggyógyuljon a seb, és ne alakuljon ki semmiféle komplikáció.

Mit nem szabad tehát a fogeltávolítás után?

  • Amíg az érzéstelenítő hatása tart, ne egyél szilárd táplálékot, csak folyadékot vegyél magadhoz!
  • A seb gyógyulásáig (5-10 nap) ne öblögess, az ugyanis kimoshatja a vérdugót, amire szükség van a gyógyuláshoz, és a komolyabb problémák kialakulásának megelőzéséhez.
  • Tilos alkoholt fogyasztani, az ugyanis értágító hatású, amitől a seb újra vérezni kezdhet.
  • Mellőzni kell a tejtermékeket, amik remek táptalajt biztosítanak a baktériumok számára. A táplálkozás során pedig figyelj rá, hogy ne kerüljön ételdarab a sebbe!
  • Ne tedd ki magad nagyobb hőhatásoknak (szauna, napozás, forró fürdő), ezek ugyanis beindíthatják a vérzést, és az íny duzzadását okozhatják.
  • A nehéz fizikai munkákat át kell ütemezni a gyógyulás utánra, illetve az edzést is fel kell függeszteni egy időre.
  • Fogmosáskor a kezdeti időszakban ügyelj rá, hogy ne sértsd fel a sebet, és óvatosan tisztítsd meg a beavatkozás helyének környezetét.
  • A bölcsességfog eltávolítása után szüneteltesd a dohányzást egy hétig, de minimum 1-2 napig, mert ez a káros szokás is hátráltatja a gyógyulást.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor jó eséllyel komplikációk nélkül vészeled át a foghúzást. A fájdalom, sajnos, nem kerülhető el teljes mértékben, és láthatsz némi vért a nyálban, ami teljesen normális. Ha azonban nem vagy biztos benne, hogy az adott tünet normális-e, a biztonság kedvéért kérdezd meg róla a fogorvosod!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.