5 veszély, ami nyáron a fogaidra leselkedik

Sokan nem gondolnak rá, de minden évszaknak megvannak a maga kihívásai a fogakat illetően. Hiszen másféle táplálékokat fogyasztunk, eltérő tevékenységeket űzünk, amik különböző hatással vannak ránk. És persze az ínyünk és a fogaink egészségére is, ezért érdemes átgondolni, hogy milyen káros szokásaink vannak, amiket esetleg érdemes elhagyni.

De mi is az az 5 legnagyobb fogakra leselkedő veszély, amit a nyár rejt, és hogyan lehet elkerülni ezeket?

1. Hideg italok fogyasztása nyakra-főre

Szinte minden fórumon elhangzik, hogy a nagy forróságban kerüljük a jéghideg italok fogyasztását. Ezek ugyanis könnyen légúti megbetegedéseket okozhatnak, ráadásul csak átmenetileg hoznak enyhülést. Néhány perc után ugyanis gyengül a szervezet hőleadása, és még inkább melegünk lesz, mint előtte.

A fogak szempontjából persze nem ez a lényeges, hanem az, hogy a hideg italok a fognyaki (vagy dentin) érzékenység egyik kiváltói is. Igaz, hogy az így jelentkező, hirtelen és éles fájdalom csak átmeneti, de aki már átélte, az tudja, hogy ez nem leányálom.

Éppen ezért érdemes inkább kellemes hőmérsékletű frissítőket fogyasztani még a legnagyobb kánikulában is. Mert így egyrészt megelőzhető a fogérzékenység, illetve nem kell orrfújással töltened a legforróbb nyári napokat, ami eléggé bosszantó lenne.

2. A gyümölcsök savassága

A nyár már csak azért is a legjobb évszak, mert rengeteg hazai gyümölcsöt lehet a piacokon kapni. Mostanra az eper és a cseresznye sajnos már leérett, de a lédús barackokat, a mézédes görögdinnyét, a málnát és a szilvát még hosszú ideig be tudod szerezni.

A gyümölcsökkel kapcsolatban egy dologra nagyon oda kell figyelni: mivel ezek a savasságuknál fogva fellazítják a fogzománcot, nem szabad azonnal megmosni a fogad a fogyasztásuk után! Várj nagyjából fél órát, és csak azután használd a fogkefét és a fogkrémet! Ez egyébként egy általános szabály a többi élelmiszer, illetve ital esetén is, amire mindenképpen figyelj oda!

És még valami: ha olyan gyümölcsből készítesz süteményt, ami magot tartalmaz, mindig alaposan nézd meg, hogy nem maradt-e a krémben. A limonádék, illetve turmixok esetén szintén érdemes csekkolni a magokat, mert ha ráharapsz egyre, akár a fogad is letörhet.

3. A nyári nassolások

Nyáron, különösen a vakáció alatt, hajlamosabbak vagyunk nassolni. Egy jégkrém a strandon, egy zacskó chips, egy szelet a kedvenc csokidból, hiszen mikor engedje el magát az ember, ha nem a nyaraláskor? És az sem ritka, hogy fogmosás után jut az eszedbe még egy utolsó falatot enni a lecsóból, ami után már nem mosol fogat.

Ennek pedig komoly következményei is lehetnek, ugyanis így a szájban lévő káros baktériumok egész éjjel dolgozhatnak. A cukrok lebontása során savakat termelnek, amik viszont fogszuvasodást okoznak. Szóval bármennyire is nehéz kimenni még egy utolsó fogmosásra, semmiképpen ne hagyj ki egyet se!

A cukrokra visszatérve még egy tanács: ha megteheted, akkor a délutáni frissítőnek készített limonádét idd cukormentes változatban, vagy csak minimális mennyiséget tegyél bele!

4. A jég rágcsálása

A jég rágcsálása egy igen rossz és káros szokás a fogakra nézve. A kísértés persze nagy, amikor egy limonádé vagy koktél elfogyasztása után a jégdarabok a pohárban maradnak, de jobb, ha nem szemezel velük.

A jégkocka rágcsálásának ugyanis több káros következménye is lehet. Letörhet pl. a fogad, de a fogzománcod is sérülhet. Ha pedig érzékeny vagy a hidegre, akkor még meg is fájdulhat a fogad.

5. Sportolás jelentette veszélyek

A fogakat érintő balesetek jelentős része sportolás közben történik. Magyarországon nem igazán terjedt el a fogvédők használata, pedig bizonyos esetekben kimondottan hasznos lehet egy ilyen eszköz.

Például akkor, ha fogszabályozód van, de akár a gyerekeknél is le lehet gondolkodni rajta.

Ha a fenti tippekre odafigyelsz, és betartod a tanácsokat, akkor biztosan nem lesz majd semmilyen nagyobb fogászati gondod a vakáció alatt sem, és nem kell csak azért megszakítani a nyaralást, hogy felkeresd a fogorvosod.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.