8 dolog, amit nem gondoltál a fogszabályozó viseléséről

A fogszabályozó viselése ma már felnőttkorban is egyre elterjedtebb, hiszen soha nem késő megregulázni a szabálytalanul álló fogakat. Természetesen egészségügyi okai is lehetnek a fogszabályozás szükségességének: megeshet, hogy az egymásra torlódott fogakat lehetetlen megtisztítani, ezért szuvasodás alakul ki, illetve a fogkő is rengeteg problémát okozhat.

A fogszabályozó viselésének van azonban néhány olyan következménye is, amikre talán nem gondolsz, amikor úgy döntesz, belevágsz a dologba. Ezek közül osztunk most meg veletek nyolcat, hogy egy kicsit tisztább legyen a kép.

1. Lehet, hogy kissé pösze leszel

A fogszabályozó viselése némileg megváltoztatja a hangképzést, hiszen az eszköz a nyelved útjában lesz, és a levegő áramlását is megváltoztatja a szádban. De semmi gond, mert ez akár aranyos is lehet, és amint eléred a kívánt állapotot, elfelejtheted az ebből fakadó esetleges kínos helyzeteket.

2. Elképzelhető, hogy fogysz valamennyit

A fogszabályozó viselése a táplálkozási szokásaidra is hatással lesz majd. Léteznek ugyanis olyan ételek, amiket eleve el kell kerülnöd, mint például a nyúlós és ragadós, illetve a kemény ételek, összetevők.

Annyi biztos, hogy nem étkezhetsz ugyanúgy, mint korábban, ezért megeshet, hogy leadsz pár kilót. (Aminek talán még örülsz is egy kicsit.)

3. A retenciós sínt talán egész életedben viselned kell

A retenciós sín „feladata”, hogy a fogaidat az új helyükön tartsa. Ennek hiányában a fogak idővel újra elvándorolnak, azaz hiába csináltad végig a kezelést, az eredmény nem marad tartós.

Hogy meddig kell viselned a retenciós sínt, azzal kapcsolatban eltérő adatokat lehet olvasni. Általában minimum két év ajánlott, de ha idősebb korodban vágtál bele a fogszabályozásba, akkor elképzelhető, hogy egész életedben hordanod kell majd. Vagyis készülj fel erre az eshetőségre is, hogy ne érjen meglepetésként!

4. A kerámia bracket könnyebben elszíneződik

Amikor azon gondolkodsz, hogy az áttetsző vagy a fém bracketet válaszd, gondolj arra is, hogy az áttetsző ugyan esztétikusabb, hiszen nem látszik, de könnyebben elszíneződik majd az általad fogyasztott ételektől, italaktól.

Különösen a vörösbor és a kávé lehet problematikus, amiket, ha nem gond, talán érdemes erre az időszakra elhagyni. Ha pedig egyáltalán nem tudsz meglenni az életmentő kávéd nélkül, akkor moss fogat olyan gyakran, ahogy csak tudsz.

5. A bracketek könnyebben lepattannak a koronákról

Mint arról már szó esett, napjainkban nemcsak a fiatalok, de az idősebb korosztály is szívesen vág bele a fogszabályozásba. Ekkor pedig bizony előfordul már, hogy egy-egy fogra korona került, arra pedig a fogszabályozó.

Annyit érdemes tudni, hogy ha ezek a „tappancsok” nem a fog felszínéhez tapadnak, hanem valamilyen más anyaghoz, akkor hajlamosabbak lepattanni rágás közben. A megoldás egyszerű: ilyen esetben sokkal jobban kell vigyázni étkezés közben.

6. Készülj fel a rendszeres fogorvosi kontrollra!

A fogszabályozás ideje alatt, ami körülbelül 1,5-2 évet vehet igénybe, rendszeresen meg kell jelenned a fogorvosnál kontrollra. Hogy pontosan milyen gyakorisággal, azt a fogszabályozó típusa határozza meg: az, hogy kivehető vagy rögzített. Az utóbbi esetben nagyjából havonta kell ellenőrizni a fogszabályozót, míg kivehető készülék esetén kéthavonta.

7. Hosszabb ideig tart a fogaid megtisztítása

Arra is fel kell készülnöd, hogy a fogtisztítás több időt vesz majd igénybe, mint előtte. Egyrészt sokkal gyakrabban kell fogat mosnod, hiszen a fogszabályozóba könnyen beleragad az étel. Másrészt a javasolt 2 perc is hosszabbra nyúlik, ha igazán alapos akarsz lenni.

8. Előfordulhat kisebb fájdalom, kellemetlen érzés

Miután felhelyezik a fogszabályozót, illetve az állítások után valószínűleg jelentkezik némi kellemetlen érzés, esetleg fájdalom is. Persze nem mindenki reagál egyformán – vannak, akik jobban tűrik a fájdalmat, mások pedig kevésbé. Ezzel a listával természetesen nem a kedved akarjuk elvenni a fogszabályozástól, csak fel szeretnénk hívni a figyelmed néhány olyan szempontra, amire eddig talán nem is gondoltál.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.