A 7 leggyakoribb ok, ami miatt halogatjuk a fogorvos felkeresését

A legtöbben nem szeretnek fogorvoshoz járni, ez tény! És a halogatás is egy nemzeti sport, ami szintén tény. A fogászattal sincs ez másként, ráadásul a legtöbb ember elég jó abban, hogy különféle kifogásokat találjon magának azzal kapcsolatban, miért nem keresi fel a rendelőt. És hogy miért kerüljük olyan vehemensen a fogászatot? Nos, annak millió oka lehet, amik közül most össze is gyűjtöttük azt a hetet, ami a legtöbbször szerepel az indokok között.

Elöljáróban annyit még érdemes megemlíteni, hogy a halogatás duplán is megbosszulja magát. Egyrészt, ha elhanyagolod a problémát, akkor sokkal tovább szenvedsz majd a fájdalomtól. Másrészt a fogászati számla is magasabbra rúg, hiszen jóval nagyobb beavatkozásra lesz szükség a kezeléshez, ami értelemszerűen többe is kerül. Vagyis nem éri meg tologatni az időpontot, még akkor sem, ha szerinted jó okod van rá.

1. Most túl sok a dolgom

És a jövő héten is sok lesz, sőt, a következő hónapban is, vagyis akár a végtelenségig húzhatod a rendelő felkeresését. A helyzet viszont az, hogy senki nem lehet annyira elfoglalt, hogy ne legyen egy órája az egészségére. Igen, az egészségére, ugyanis a fogak állapota az egész szervezetre kihat, de még a lélekre is. A hiányos fogsor rombolja az önbizalmat, a fájdalom befolyásolja az alvást, így soha nem lehetsz elég kipihent, és még hosszan sorolhatnánk. A lényeg tehát az, hogy mielőbb keress egy szabad időpontot a naptáradban, és ess túl a fogorvoson!

2. Nem fáj a fogam, tehát nincs vele semmi baj

Általános tévhit, hogy ha valakinek nem fáj a foga, akkor nincs is semmi gond az orális egészségével. Léteznek ugyanis olyan rejtett problémák, amik már ott lappanganak a felszín alatt, csak még nem mutatnak semmiféle tünetet. A panorámaröntgen, illetve egy alapos vizsgálat azonban feltárja ezeket a bajokat, ezért olyankor sem szabad kihagyni a kontrollt, ha egyébként látszólag minden rendben van.

3. Most nem fér bele a keretbe, majd a jövő hónapban elmegyek

Azok a fránya anyagiak! De sajnos el kell ismerni, hogy a fogászat nem olcsó, és előfordulhat, hogy valóban nincs rá keret. Ennek ellenére alaposan át kell gondolni, hogy nincs-e esetleg egy olyan kiadás, amit át lehet ütemezni a fogászat terhére. A bevezetőben már említettük, hogy a problémák elhanyagolása csak elodázza, és sok esetben drágábbá teszi a kezeléseket.

4. Úgyis csak kioktatnak, amiért elhanyagoltam a fogaimat

Ha túl sok időt hagyunk ki a fogorvosi látogatások között, akkor attól tartunk, hogy majd jól leszúrnak minket a fogaink állapota miatt. Sokan már előre tartanak ettől a kényelmetlen helyzettől, ezért nem is mennek el az orvoshoz, illetve addig húzzák a dolgot, amíg lehet. Egy empatikus orvos azonban tisztában van ezzel, ezért soha nem lép fel kioktatólag, inkább az együttműködésre törekszik.

5. Rettegek a fogorvostól, inkább a rendelő közelébe se megyek

A fogászattól való félelem, azaz a dentofóbia talán a legerősebb visszatartó erő. A fogorvosi rendelő ugyanis sokak számára maga a pokol. A hátborzongató hangok, a tű látványa, a szagok… A rettegés hátterében legtöbbször egy borzalmas tapasztalat áll, amit a beteg nem tud feldolgozni. Szerencsére ma már rengeteg módszer létezik a szorongás oldására, és a műszerek is sokkal kifinomultabbak, mint évekkel ezelőtt. Ezzel együtt igaz, hogy a fogorvos személye is rengeteget számít, ezért érdemes addig keresgélni, amíg meg nem találod az igazit.

6. Volt már elég rossz tapasztalatom, nem akarom újra átélni őket

A korábbi rossz tapasztalatok nem feltétlenül vezetnek odáig, hogy valaki fél a fogorvostól, de juthat arra az elhatározásra, hogy ő többé nem akar a rendelő közelébe menni. Ami persze a legrosszabb megoldás, helyette érdemes inkább keresgélni a fogorvosok között. Előbb-utóbb biztosan meglesz az, aki nemcsak kiváló szakember, de emberileg is jó választásnak bizonyul.

7. Biztosan fájni fog

A fájdalommentes fogászat kifejezés egyre többször hangzik el, és mi is sokszor írtunk már róla. A ma használt eszközök, az új fogászati eljárások, és persze az érzéstelenítés – mint pl. az éber szedáció – mind azt a célt szolgálják, hogy a beavatkozások során minél kisebb legyen a fájdalom.

Most, hogy végigolvastad a listát, neked mi a kifogásod?

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.