nők szájápolása

A nők szájápolása: miért gyakoribbak a szájüregi problémák a nőknél?

Érdekes tény, hogy bár a nők sokkal jobban odafigyelnek a helyes szájhigiéniára, mégis ők azok, akik jóval többször szenvednek az ínyt érintő betegségektől, mint a férfiak. Hogy miért gyakoribbak a szájüregi problémák a nőknél, annak elsősorban a hormonális változások állnak a hátterében, de hogy pontosan hogyan is hatnak ezek a szervezetre, azzal sokan nincsenek tisztában.

Ebben a cikkben ezt a témát járjuk körbe, és hasznos tanácsokat is adunk azzal kapcsolatban, hogyan előzhetőek meg a komolyabb fogászati gondok, persze nem csak a nőknél!

A nők több figyelmet fordítanak a megfelelő szájápolásra

Érdekes következtetést vont le egy angol fogászat a páciensei körében végzett felmérésből, mégpedig azt, hogy bár fogakra mindenkinek szüksége van, a nők mégis sokkal többet törődnek a fogaikkal, azok megfelelő ápolásával. Számokban ez egészen pontosan azt jelenti, hogy egy nő nagyjából kétszer annyi időt tölt a fürdőszobában a szájápolással, mint egy férfi. Ez természetesen egyénenként eltérő lehet, ráadásul a kutatás nem is reprezentatív, inkább csak érdekesség.

És hogy miben is térnek el a két nem szájhigiénés szokásai a megkérdezettek körében? A nők például gyakrabban cserélik le a fogkeféjüket, vagyis ők sokkal inkább betartják az ajánlott három hónapos használati időt, míg a pasik hajlamosabbak akár fél évet is várni a régi fogkefe kidobásával.

A másik különbség, hogy több nő használ elektromos fogkefét, amivel hatékonyabban lehet a fogakat megtisztítani. Emellett fogápolási termékekre, illetve esztétikai fogászati kezelésekre – fogfehérítés, fogkő-eltávolítás – is többet költenek, mint a férfiak. Sőt, van még egy érdekes különbség: a nők a saját fogkeféjükhöz is jobban ragaszkodnak, mint az ellenkező nemhez tartozók, vagyis sokkal ritkábban veszik kölcsön a párjukét.

Ezek után a sors fintora, hogy mégis a nőket érintik inkább az ínyproblémák, aminek, mint fentebb már írtuk, alapvetően az az oka, hogy a hormonok olyan változásokat idéznek elő a szervezetükben, amik hatással vannak a szájüreg egészségére.

A nők szájüregi problémáinak hátterében gyakran a hormonális változások állnak

Egy nő életében több – egészen pontosan öt – olyan fontosabb időszak van, amikor a női hormonok szintjében jelentősebb változás következik be. Ráadásul ezeket az amúgy is nehéz időszakokat még az is tovább nehezíti, hogy ilyenkor sokkal érzékenyebbé válik például az ínyük, illetve az egyéb fogászati problémák – mint például a fogágybetegségek – is gyakoribbak lehetnek.

De nézzük, hogy mik is azok az életszakaszok, amikor kiemelten oda kell figyelni a jó szájhigiéniára, és hogy miért okoznak problémát ezek az időszakok.

  • Pubertás: a szervezetben ekkor indul meg a női hormonok – ösztrogén, progeszteron – termelődése, aminek következtében megnő az íny vérellátása, így az jóval érzékenyebbé válik, és a sérülésekre is sokkal fogékonyabb lesz. Megnőhet a lepedékképződés, az abban elszaporodó baktériumok pedig irritálhatni kezdik az ínyt, illetve a plakkból kialakuló fogkő is sok gondot okozhat.
  • Menstruáció: nem annyira közismert, de létezik az úgynevezett menstruációs ínygyulladás fogalma is. A menzesz előtt egy-két nappal jelentkező állapot a ciklus végére elmúlik ugyan, de ez alatt a pár nap alatt produkálhat kellemetlenségeket.
  • Fogamzásgátló tabletta szedése: a progeszterontartalmú készítmények okozhatnak ínygyulladást, hiszen ezek is megnövelik a szervezet hormonszintjét.
  • Terhesség: a várandósság a hormonok tekintetében valódi hullámvasútnak számít, ezek a változások pedig akár az úgynevezett terhességi ínygyulladáshoz is vezethetnek. Különösen két időszak bír kiemelt fontossággal a terhesség alatt: az első trimeszter, valamint a második és a harmadik harmad fordulója. Jó szájhigiéniával, valamint a terhességi fogászati szűrésen való rendszeres részvétellel megelőzhető a komolyabb problémák kialakulása, ami nemcsak a kismama, de a baba egészsége szempontjából is nagyon fontos!
  • Menopauza: ebben az időszakban egyrészt az ínygyulladás okozhat gondokat, de a gyakran jelentkező szájszárazság miatt is sokkal nagyobb a különféle fogászati problémák kialakulásának esélye.

A felsorolt esetekben sajnos még jó szájhigiénia mellett is előfordulhat, hogy kivörösödik, illetve vérezni kezd az íny, de egyéb szájüregi betegségek is megjelenhetnek. Ezért is olyan fontos a helyes szájápolás, az ellenőrzés, illetve az is, hogy baj esetén azonnal keressük fel a fogorvost!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.