diasztéma

Diasztéma: mi az, és hogyan lehet kezelni?

A diasztéma kifejezés talán kevésbé ismert, de ha azt mondjuk, hogy a frontfogak közötti, az átlagnál nagyobb rés, akkor már mindenkinek van némi elképzelése a dologról. Vannak, akiket ez a néha apró, máskor igencsak látványos probléma egyáltalán nem zavar, sőt, kifejezetten szexinek gondolják, mások azonban egyszerűen nem tudnak megbarátkozni vele, és fogorvoshoz fordulnak, hogy kezeltessék. De hogyan lehet helyrehozni a diasztémát, és kell-e egyáltalán foglalkozni vele?

Mitől alakul ki a diasztéma?

A diasztéma kialakulásának számtalan oka lehet: az örökletes tényezőktől egészen az ujjszopásig, ami gyakran előfordul a gyerekeknél. De említhetjük még az ajakfék lenövését, vagy éppen az úgynevezett „nyelvlökést” is, amikor nyeléskor a nyelv a szájpadlás helyett a fogaknak feszül, ez pedig szintén hozzájárulhat ahhoz, hogy a fogak eltávolodjanak egymástól.

Akármi is áll azonban a diasztéma hátterében, nem egyformán birkóznak meg vele a páciensek. Pedig több híresség is hasonló cipőben jár, akik nem hozatták rendbe a réseket, és ma már hozzátartozik az ikonikus megjelenésükhöz. Többek között Madonna, a francia színésznő-énekesnő Vanessa Paradis, Elijah Wood, Woody Harrelson, vagy a modell Lara Stone, hogy csak pár nevet soroljunk fel. Az ő esetükben nem került sor semmilyen beavatkozásra, de akadnak olyan celebek is, akik úgy döntöttek, hogy inkább megszabadulnak a fránya hézagoktól.

Miért jelenthet gondot a diasztéma?

A diasztéma, ha a frontfogak között található a rés, a legtöbb esetben inkább csak esztétikailag jelent gondot, azaz nem feltétlenül kell eltüntetni. Természetesen ha nagyon zavaró, vagy túlságosan széles a hézag, érdemes megnézetni a fogorvossal, és együtt eldönteni, hogy mi legyen a probléma sorsa.

Ha azonban a rés oka például egy hátsó vagy oldalsó fog hiánya, akkor az a többi fog elvándorlását okozhatja – amik igyekeznek kitölteni a felszabadult helyet –, ezért ilyen esetekben mindenképpen szükség lesz valamilyen beavatkozásra. Ellenkező esetben ugyanis károsodhat a rágófunkció, de a hézagoknál a szuvasodás esélye is nagyobb.

Hogyan lehet megszüntetni a diasztémát?

Hogy milyen módon kell és lehet a diasztémát kezelni, az elsősorban attól függ, hogy hol található a rés, valamint attól, hogy mi okozta az elváltozást. A már említett, felső metszőfogak közötti hézag esetén nincs szükség beavatkozásra, ha az a pácienst nem irritálja. Ha viszont igen, akkor például a héjak jelenthetnek megoldást, amikkel nagyon szépen elfedhető a rés. A héjaknak két fajtája létezik: a direkt héjak, amiket az orvos csinál meg az esztétikus tömésekhez is használt kompozit anyagokból. Ezzel ellentétben az indirekt porcelán héjak előzetes lenyomatvétel után a fogtechnikus laborjában kerülnek kivitelezésre, amit majd a fogorvos helyez fel a rendelőben.

A héjak mellett fogászati koronával is megszüntethető a diasztéma, ezzel a lehetőséggel azonban van egy kis gond: túlságosan nagy foganyagveszteséggel jár magához a problémához képest, ezért tényleg csak akkor érdemes ebbe belevágni, ha a többi módszer már nem jöhet szóba.

Ha egy foghiány miatt alakulnak ki a hézagok, akkor érdemes elgondolkodni a fogszabályozáson, ami a fogak „megregulázása” után jó alapot teremthet a további beavatkozások számára, mint amilyen például egy fogászati híd, de akár implantátum beültetésére is sor kerülhet.

Mire kell figyelni a diasztéma kezelésekor?

A diasztéma kezelésekor annak kell az alapvető szempontnak lennie, hogy maga a végeredmény is esztétikus legyen, azaz a hézag megszüntetése után a fogak formája és mérete ne torzuljon.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.