fogérzékenység

Fogérzékenység: amit a problémáról tudni kell

A hidegre és/vagy melegre jelentkező fogérzékenység sokakat érint, de mivel nem tűnik különösebben súlyos problémának, sokan nem is foglalkoznak vele. Az enyhébb esetekben ráadásul nem is mindig reagál fájdalommal az adott fog ezekre az ingerekre, vagy épp a fájdalom nem jelentős, ezért legyint rá sok páciens. Pedig érdemes foglalkozni ezzel a betegséggel is, mert akár komolyabb okok is állhatnak a hátterében.

Hogy mitől alakulhat ki fogérzékenység, és mit lehet tenni ellene, azt most egy kicsit alaposabban is megvizsgáljuk.

Mi a fogérzékenység?

Hirtelen nyilalló fájdalom a kedvenc fagyid vagy koktélod fogyasztása közben: ismerős az érzés? Sőt, gyakran elég hozzá a hideg levegő, de a savanyú, illetve a túl édes ételek és italok is kiválthatják ezt a kellemetlen reakciót.

A probléma hátterében az elvékonyodott fogzománc, illetve az ínyvisszahúzódás állhat: ha a zománc és az íny nem óvják meg a dentint, akkor az szabaddá válik, emiatt pedig a külső ingerek képesek lesznek stimulálni a védtelenné vált idegeket. Az ezeknek a káros folyamatoknak „köszönhető” rövid, éles fájdalom a fogérzékenység jellemző tünete, ami sok bosszúságot tud okozni, ha nem foglalkoznak vele.

Hogyan alakul ki a fogérzékenység?

A fogérzékenység kialakulását számtalan tényező befolyásolja a rossz fogmosási szokásoktól egészen az íny megbetegedéséig. A fogzománc elvékonyodását a legtöbb esetben az váltja ki, ha valaki túlságosan erősen súrolja a fogait, illetve ha nagyon durva sörtéjű fogkefét használ. A másik gyakori ok az éjszakai fogcsikorgatás, ami szintén hozzájárulhat a fogzománc elvékonyodásához, károsodásához.

Az ínyvisszahúzódás (ínyrecesszió) mögött elsősorban a fogágybetegségeket és az ínygyulladást kell keresni, de a rossz szájhigiénia is szerepet játszhat benne, csakúgy, mint a nem megfelelő fogkefe használata, valamint a helytelen fogmosási technika. Az örökletes tényezőket szintén érdemes megemlíteni, mert a gének a legjobb szájápolást is képesek némileg felülírni: az átlagosnál vékonyabb, sérülékenyebb ínyszövetre nehezebb vigyázni, illetve sokkal több odafigyelést igényel.

Mi a teendő, el kell menni vele fogorvoshoz?

Fogérzékenység esetén mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvost, ugyanis csak ő tudja a kiváltó okot megállapítani. A kezelés szempontjából ugyanis nem mindegy, hogy fogzománckopás vagy az íny visszahúzódása okozza a problémát, ezek ugyanis eltérő beavatkozásokat igényelnek. Ha az ínnyel vannak gondok, akkor például az ínygyulladást vagy a fogágybetegséget kell megszüntetni, ha pedig a fogzománc kopása a gond, akkor arra kell koncentrálni.

Sokan gondolják azt is, hogy elég a reklámokban hirdetett speciális fogkémek egyikét megvenni, és máris búcsút lehet inteni a fogérzékenységnek. A helyzet azonban az, hogy ezek a paszták maximum a tüneteket enyhítik, magát a betegséget nem szüntetik meg.

Hogyan történik a fogérzékenység kezelése?

Hogy milyen terápiákat javasol az orvos, az attól függ, hogy mitől alakult ki a fogérzékenység. Ha a zománc kopásáért a helytelen fogmosási szokások felelősek, akkor azt kell kijavítani. Meg kell keresni a megfelelő fogkrémet – ami lehetőleg ne tartalmazzon nagy szemcséket –, és szükség lehet a durva sörtéjű fogkefe puhára való cseréjére is. Amennyiben a fogcsikorgatás a ludas, erre kell összpontosítani a kezelés során.

Ha az ínyvisszahúzódás tehető felelőssé a fogak érzékenységéért, az ezzel kapcsolatos beavatkozásokat kell elvégezni. Meg kell gyógyítani a gyulladt ínyt, és fel kell hívni a figyelmet a megfelelő szájhigiénia fontosságára, hiszen sokszor minden gond a fogápolás elhanyagolásával kezdődik.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.