fogkefe

Fogkefe: ezt kell figyelembe venni a választásnál

A megfelelő fogkefe kiválasztására sokan nem szánnak kellő időt, pedig jóval nagyobb a jelentősége, mint ahogy azt gondolnád. Az orális egészség alapja ugyanis a helyes szájhigiénia, a szájápolás pedig semmit sem ér egy jó fogkefe nélkül, ezért kell körültekintőnek lenni a döntés meghozatalakor. Ha pedig rátaláltál a tökéletesre, akkor a napi kétszeri használatra is oda kell figyelni, különben könnyen kialakulhat szuvasodás, fogkő, valamint ínybetegségek.

De milyen fő szempontokat kell betartani a fogkefe vásárlásánál, és mi a különbség az egyes típusok között? Azaz mi az a három szabály, amit követni kell?

1. Megfelelő fogkefe a megfelelő problémára

Amikor arról beszélünk, hogy milyen fogkefét érdemes választani, akkor az az általános tanács, hogy legyen kisebb fejű és puha sörtéjű. Viszont vannak olyan esetek, amikor el lehet ettől térni, az adott probléma jellege ugyanis másfajta fogkefét kíván meg. Mire gondolunk? Arra, hogy mindenkinek a maga speciális igényei szerint kell a fogápoláshoz szükséges eszközöket beszereznie, ugyanis csak így lehet fenntartani a jó szájhigiéniát. Konkrétabban a következőkre érdemes figyelni:

A fogszabályozók tisztítására ma már léteznek speciális kialakítású fogkefék, illetve olyan egycsomós kefék, amikkel a készülék rései közé szorult ételmaradékot is el lehet távolítani. Az egycsomós fogkefe emellett a hátsó, nehezen elérhető fogakhoz, valamint a fogpótlásokhoz is praktikus választás, de azt tudni kell, hogy ez csupán kiegészítő eszköz, és egy ilyen kefét a normál fogkefével együtt kell használni.

Implantátumokhoz szintén gyártanak különleges fogkeféket, hogy a műgyökerek körüli területet minél alaposabban meg lehessen tisztítani. A kivehető műfogsorok ápoláshoz szintén rendelkezésre állnak speciális, kétfejű kefék, amikkel a protézis mélyedéseiből is el lehet távolítani a szennyeződéseket.

A fogkefe beszerzése előtt mindenképpen érdemes megkérdezni a fogorvost vagy a dentálhigiénikust ezekről a speciális fogkefékről, akik szívesen segítenek a leginkább megfelelő eszköz kiválasztásában.

2. Nem mindegy a sörte keménysége

Fogkefékből négyféle keménységűt lehet kapni, amit a gyártók mindig feltüntetnek a csomagoláson. A kemény (hard) fogkeféket úgy általában nem javasoljuk senkinek, már csak azért sem, mert sokak filozófiája az, hogy minél erősebben súrolják a fogukat, annál jobb. És ha ezt ráadásul egy keményebb sörtéjű kefével teszik, akkor az még inkább károsítja a fogzománcot és az ínyt.

A félkemény (medium) sörte használata olyankor ajánlott, amikor valaki az átlagosnál hajlamosabb a fogkövesedésre, és ezért valamivel erősebb megoldásra van szüksége. A kíméletesség viszont ilyenkor sem árt, mert még a közepesen kemény sörte is koptathatja a fogzománcot, és irritálhatja az ínyt.

A puha (soft) sörte mindenki számára remek választás, ugyanis nagyon kíméletes az ínyhez, illetve a fogzománchoz is. Ínyproblémák esetén érdemes ilyen fogkefét választani, mert a gyulladt szöveteket nem szabad erős mechanikai hatásoknak kitenni. Létezik még egy negyedik kategória is, az ultra soft fogkefék, amiket a különösen érzékeny íny számára ajánlanak, többek között ínyvisszahúzódás, gyakori ínyvérzés stb. esetén.

3. A fogkefe sörtéjének sűrűsége is számít

Vásárlás előtt a fogkefe sörtéjét is érdemes megnézni, ugyanis minél sűrűbb, azaz minél több szálat tartalmaz, annál hatékonyabban lehet eltávolítani vele az ételmaradékot és a lepedéket. Ha pedig bizonytalan vagy a választást illetően, a dentálhigiéniai tanácsadáson felteheted a kérdéseidet.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.