fogkő-eltávolítás

Fogkő-eltávolítás rendelőben vagy házilag?

Valamilyen szinten érthető, hogy sokan inkább otthon igyekeznek megszüntetni a különféle fogászati problémákat, hiszen jóval olcsóbb, illetve az sem utolsó szempont, hogy nem kell időpontot kérni, és elmenni a rendelőbe. Csakhogy a házi praktikák általában nem igazán válnak be, sőt, a helyzet az, hogy gyakran nem hogy nem használnak, de még ártalmasak is. Igaz ez a fogkő-eltávolítás kapcsán is, ahol a rendelői kezelés egyértelműen hatékonyabb, sőt, biztonságosabb, sokan mégis megpróbálják maguk leszedni a fogkövet.

Hogy az otthoni fogkő-eltávolítás milyen károkat okozhat, és miért érdemes inkább a dentálhigiénikus által végzett beavatkozást választani, az kiderül, ha tovább olvasol.

Mi az a fogkő, és hogyan alakul ki?

Mielőtt a fogkő-eltávolítás részleteibe belemennénk, érdemes néhány szót ejteni a problémáról, azaz a fogkőről is. Kezdjük ott, hogy mi jut eszedbe először a szó hallatán. Minden bizonnyal a sárgás, olykor barnás, vagy egészen sötét színű, nem különösebben szép látványt nyújtó meszes lerakódás a fogak és az íny határán. Pedig mire eddig eljut a folyamat, az nem kevés idő, vagyis maga a fogkő csupán a nem megfelelő szájhigiénia következménye – igen, már megint a helyes szájápolásnál tartunk!

A fogmosások kihagyásának eredményeképpen a fogakon lerakódott, káros baktériumokkal teli plakk (lepedék) lassan kikristályosodik, és kialakul a fogkő. A kórokozók ugyanis kioldják a nyálból az ásványi anyagokat, amik megtapadnak a fogakon, a fogpótlásokon, de még az implantátumok körül is. A gond az, hogy egy egyszerű fogmosással ez a mineralizálódott réteg már nem távolítható el, a feladathoz sokkal profibb eszközökre van szükség, mint a fogkefe. És igen, ezek a komolyabb eszközök a fogorvosi rendelőben találhatók meg!

Mik az otthoni fogkő-eltávolítás legismertebb módszerei?

A fogkő-eltávolítás legismertebb házi praktikája a szódabikarbóna, ami, ha hihetünk az internetnek, szinte mindenre jó. Kivéve a fogkő leszedését, ami túlságosan makacsul ragaszkodik a fogakhoz, ezért hiába dörzsöljük, nem fog lejönni. Plusz mivel a szódabikarbóna szemcsés, a fogzománc láthatja kárát a túl erős súrolásnak. Szóval jobb nem kísérletezni vele, a mindennapos használatát pedig határozottan kerülni kell, ugyanis az kifejezetten veszélyes lehet.

Az almaecetet szintén sok helyen javasolják a fogkő-eltávolítás kapcsán, ám sajnos ezzel sem lehet a már kialakult fogkövet lemaratni. Megelőzésre talán jó lehet, de mivel savas, csak óvatosan vele! Az éles, hegyes eszközökről pedig már ne is beszéljünk, amikkel sokan próbálják meg levakarni a fogkövet. Ilyen például a fogpiszkáló, ami a fogkővel nem igazán bánik el, viszont könnyű vele felsérteni az ínyt, azaz egyértelműen ártalmas.

A fogkrémek között szintén kínálnak fogkő elleni pasztákat, de ezek is inkább a megelőzésben vehetnek részt, és nem a már megjelent meszes anyag eltávolításában jeleskednek. A hidrogén-peroxiddal is hasonló a helyzet: a 3%-os oldatával való öblögetés a baktériumok elpusztítására kiváló, de ha a fogkő már megjelent, akkor arra semmi hatása nincs.

A rendelői fogkő-eltávolítás a megoldás

A fentiek tükrében jól látszik, hogy egyedül a fogorvos, illetve a dentálhigiénikus által végzett fogkő-eltávolítás lehet hatékony és biztonságos. A házi praktikák helyett pedig inkább a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni. Illetve az is fontos, hogy rendszeresen le legyen szedve a fogkő, és ne alakuljon ki ínygyulladás, illetve egyéb, súlyosabb fogászati megbetegedések. A kezelés ugyanis mindössze fél óra, de ezzel a fél órával elkerülhető a fogak elvesztése.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.