fogköztisztítás

Fogköztisztítás mesterfokon! – 2. rész: a szájzuhany és a fogköztisztító kefe

A fogak megtisztításáról a legtöbb embernek a fogmosás jut az eszébe, de nem árt tisztában lenni vele, hogy ez önmagában nem elég a fogkő és a fogszuvasodás megelőzéséhez. Ha alapos munkát szeretnénk végezni, akkor ennél tovább kell mennünk: a fogköztisztítás legalább olyan fontos, mint a fogmosás!

Amiről eddig szó volt a fogköztisztítás kapcsán

A fogköztisztítás többféle eszközzel is történhet a fogselyemtől a szájzuhanyig. Hogy mikor melyik módszer lesz a megfelelő, azt számtalan tényező befolyásolja. Szabályos fogsor esetén nem kell sokat gondolkodni, ugyanis a normál fogselyem remek szolgálatot tesz. Ha a hengeres formájúval gondok adódnak, akkor is van választásunk: a lapos kivitelű, viaszolt változat biztosan könnyen átcsúszik majd a szűkebb kontaktpontokon is.

Fogászati hidak és fogszabályozó viselésekor a speciális fogselymet javasolják a szakemberek, amit egyszerű bevezetni a fogpótlások és a fogszabályozó készülékek alá. Az ilyen fogselyem kialakításának köszönhetően ugyanaz a szál a saját fogakhoz is használható, hiszen erre a célra egy normál szakasz is található rajta.

Túlságosan tág fogközökhöz a fogselyemnél jobb megoldás is létezik: ilyenkor a fogköztisztító kefék között érdemes szétnézni, amikből több méret is kapható.

Nagyobb fogközökhöz a fogköztisztító kefe javasolt

A fogköztisztító kefék használata jóval egyszerűbb, mint a fogselyemé, hiszen „csak” ide-oda kell őket húzogatni. Azt azonban szem előtt kell tartani, hogy ezek az eszközök nem alkalmazhatók minden esetben, csakis akkor, ha a két szomszédos fog között van valamekkora távolság! Ha ugyanis ezek a fogak teljesen összeérnek, esetleg egymásra nőttek, akkor a fogzománc és az íny könnyen megsérülhet. Mi több, az utóbbi vérezni is kezdhet, amikor át akarjuk szuszakolni a szűk résen a fogköztisztító kefét, legyen az akár a legkisebb méret. A fogzománc kopása pedig a szuvasodás kialakulását segítheti elő, miközben a fogköztisztítás célja éppen ennek a megelőzése lenne.

A fogköztisztító kefék alkalmazásának másik területe a fogszabályozók, amiket a rendes fogkefével szinte lehetetlenség megtisztítani. Ezek a kis méretű kefék azonban kiválóan megfelelnek a célnak, hiszen rendkívül finom mozdulatok végezhetők velük. Arra azonban mindig figyelni kell, hogy ha az eszköz használata fájdalmas, illetve felsérti az ínyt, akkor abba kell hagyni az alkalmazását!

Szükség esetén a fogköztisztító eszközök kombinálhatók

Ha nem tudod eldönteni, hogy számodra a fogköztisztítás melyik eszköze lenne a legjobb, akkor érdemes a fogorvos vagy a dentálhigiénikus tanácsát kikérned. Hiszen ők pontosan látják, hogy mi a helyzet a fogaiddal, és ebből meg tudják mondani, hogy mit használj.

Sőt, még az is előfordulhat, hogy egyes fogközökhöz fogselymet, míg más területekhez a fogköztisztító kefét javasolják, mert csak így lesz teljes a művelet.

Fogköztisztítás szájzuhannyal

Végül, de nem utolsósorban a szájzuhanyról is ejtsünk néhány szót. Ezt az eszközt jóval kevesebben ismerik és használják, amihez talán a jobb készülékek magas ára is hozzájárul, pedig a napi szájápolás fontos szereplője lehet.

A készülék bárkinél alkalmazható, de vannak olyan esetek, amikor praktikusabb választásnak tűnik, mint a sima fogselyem, vagy a fogköztisztító kefék. Ilyenek a fogszabályozó, valamit a fogpótlások – hidak és koronák – viselése. Ezeknél ugyanis nagyban megnehezedik a hatékony tisztítás, és egy egyszerű fogmosás nem elég a megtapadó szennyeződések és a lepedék eltávolításához a nehezen hozzáférhető helyekről.

A szájzuhany által kibocsátott vékony vízsugárral viszont könnyen kimosható a fogszabályozók, illetve a hidak alá szorult ételmaradék, így sokáig megőrizhetők a fogpótlások, valamint a fogak egészsége. A szájzuhany emellett az ínygyulladás és a rossz lehelet kezelésében is jó hatásfokkal alkalmazható. De terheseknél és cukorbetegeknél is komoly segítség lehet, azaz egy valóban sokoldalú eszközről van szó.

A fenti összeállításból is kitűnik, hogy a fogköztisztítás elengedhetetlen része a napi szájápolásnak, ezért mindenképpen érdemes időt szánni rá a megfelelő eszközzel.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.