fogselyem

Fogköztisztítás mesterfokon! – 1. rész: fogselyem az egészséges fogakért

Abban mindenki egyetért, hogy fogköztisztítás, és ennek részeként a fogselyem használata nélkül a fogak egy jelentős részéről nem távolítjuk el a szennyeződéseket. A mértékkel kapcsolatban többféle szám is kering, de általában 15-30% körülire teszik azt az arányt, amit egy sima fogmosással kihagyunk. A fogközök megtisztítására többféle eszköz is létezik ma már a fogselyemtől a szájzuhanyig, és természetesen a fogköztisztító keféket sem hagyhatjuk ki a sorból.

Hogy melyik eszköz miért jó, hogyan kell használni, és mire kell ügyelni az alkalmazása közben, azt gyűjtöttük most egy csokorba.

Milyen előnyei vannak a fogselyemnek?

A fogköztisztítás legismertebb módja kétségtelenül a fogselyem alkalmazása. Mint a bevezetőben már említettük, a fogmosás önmagában nem elég a fogak alapos megtisztításához. Egyrészt a fogak belső felét nem érjük el a fogkefével, csakúgy, mint az ínyvonalat, illetve az íny alatti részt, ahol így a plakk zavartalanul megtapadhat, és idővel fogkővé alakulhat. Másrészt ha valaki például fogászati híddal rendelkezik, akkor a fogpótlás alatti területre könnyen beszorulhat az ételmaradék, hogy ott aztán remek táptalajt biztosítson a káros baktériumok számára.

A fentiekből is látható, hogy milyen fontos a fogköztisztítás, amit a legegyszerűbben a fogselyemmel érhetünk el. Hogy melyik lesz a megfelelő típus, ahhoz elképzelhető, hogy kísérletezni kell, amíg megtaláljuk a legjobbat. Szerencsére a gyártók mindenkire gondolnak: azok számára, akik túl szűk fogközökkel rendelkeznek, a hengeres helyett a lapos lesz az ideális választás. A hengeres formájú fogselymek ugyanakkor remek tisztítást tesznek lehetővé azáltal, hogy a lepedék beakad a szálak közé. Emellett választhatunk ízesített, valamint viaszolt fogselymeket is, amiket jóval könnyebb átcsúsztatni a kontaktpontokon.

Így lesz hatékony a fogköztisztítás fogselyem használatával

A fogköztisztítás persze csak akkor lesz hatékony, ha megfelelően használjuk a fogselymet. Ehhez el kell sajátítani a helyes technikát, aminek többféle módja is létezik. Az egyik az úgynevezett hurok módszer, amikor egy nagyjából 50 centiméter hosszúságú szálból egy hurkot készítünk, amibe beledugjuk az egyik kéz négy, és a másik kéz hüvelykujját. Így már a megfelelő, finom mozdulatokkal tudjuk vezetni a fogselymet, és nem sértjük fel vele az ínyünket.

Mire figyelj még oda a fogselyem alkalmazása közben?

  • Minden egyes fogköznél használj tiszta fogselymet, különben az egyik fogközből eltávolított plakkot átviszed a másik fogközbe. Így pedig hiábavaló lesz az összes erőfeszítésed.
  • A helyes mozdulatokra – illetve azok begyakorlására – szintén érdemes figyelmet fordítani. Ez elsőre talán egyszerűnek és magától értetődőnek tűnhet, de! Tudnod kell, hogy más-más mozdulatokat kell végezned a fogaid különböző részein. Az íny alatti területen kifelé, függőleges irányba kell mozgatni a fonalat, míg a fogak belső részéről apró, vízszintes mozdulatokkal kell eltávolítani a lepedéket.
  • Hogy ízesített-e a fogselyem, az teljesen lényegtelen, a viaszolás azonban fontos tulajdonság! Így ugyanis a szál könnyeben csúszik át a kontaktpontokon, viszont az is igaz, hogy a kezünkből is, ami azonban egyértelmű hátrány. Hiszen így sokkal nehezebb lesz irányítani a fogselymet.
  • A hátsó fogakkal se bánj mostohán, hiszen a lepedék, a baktériumok és a fogkő sem kíméli őket. Igen, az első fogak jobban szem előtt vannak, de a száj egészségének megőrzése érdekében az őrlőfogakra is rá kell szánni a kellő időt! Már csak azért is, mert étkezés közben ezek a fogak végzik a „munka” nagy részét a rágással.

És még valami! Lehetőség szerint minden nap fogselymezz, és ne csak akkor, amikor az eszedbe jut!

Fogpótlásokhoz és fogszabályozóhoz speciális fogselyem

A fogköztisztítás bizonyos esetekben speciális eszközöket igényel. Ilyen például, ha valaki fogászati hidat, koronát vagy fogszabályozót visel. Ilyenkor ahhoz, hogy a fogselymet be tudjuk vezetni a fogpótlás, illetve a fogszabályozó készülék alá, egy speciális, megerősített részre van szükség a fonál végén.

Az ilyen speciális fogselymek ezenkívül két további, eltérő tulajdonságú szakasszal rendelkeznek. Az egyik egy puhább rész a fogpótlás alatti területekhez, a másik egy normál szál a többi foghoz. A túl nagy fogközökhöz pedig a fogköztisztító kefék ajánlottak inkább, amikről a cikk következő részében olvashatsz majd.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.