fogzománckopás

Fogzománckopás: mi állhat a háttérben?

A fogakról szóló érdekességek között gyakran említik meg azt a tényt, hogy a testünk legkeményebb része a fogzománc. Ez valóban így van, de ebből még nem következik, hogy teljesen sérthetetlen lenne, sőt! Egy felmérésből épp ennek az ellenkezője derült ki: a fogzománckopás napjainkra gyakorlatilag népbetegségnek tekinthető hazánkban, és nem csak az idősebb korosztályt érinti.

Hogy milyen okok állhatnak a betegség hátterében, és hogyan lehet megelőzni a kialakulását, annak járunk most utána.

Mi a fogzománc?

Ha a fogak felépítését vesszük alapul, akkor azt az egyszerű definíciót adhatjuk, hogy a zománc a fogak külső, meglehetősen kemény felülete. A keménységét annak köszönheti, hogy jelentősen mineralizált, vagyis körülbelül 95%-át ásványi anyagok (kalcium-foszfátok, karbonátok stb.) adják. A színét tekintve a sárgástól a szürkésig előfordulhat, bár azt tudni kell, hogy ezt az árnyalatot az alatta található dentin határozza meg, hiszen maga a fogzománc áttetsző.

Mivel a fogzománckopás hatására a dentin egyre inkább előtűnik, a sérült fogak mind sárgábbá válnak, de nem csak az esztétikai hatásai miatt kell komolyan venni ezt a sokakat érintő problémát.

Mi állhat a fogzománckopás hátterében?

A fogzománckopás hátterében álló okokat alapvetően három nagyobb csoportba sorolhatjuk, amik az alábbiak:

  • saverózió;
  • éjszakai fogcsikorgatás;
  • nem megfelelő szájápolás.

Mindhárom esetben más-más mechanizmus érvényesül, de a végeredmény ugyanaz. A zománc szép lassan elvékonyodik, és kialakul a fogérzékenység, ami már önmagában is komoly kellemetlenségekkel jár. Mivel az elvékonyodott zománc már kevésbé ellenálló, nagyobb lesz a fogszuvasodás kockázata is, amihez még hozzájön, hogy a fogak felszínén kialakuló apró mélyedésekben sokkal jobban megtapad a lepedék.

És még valami! Talán elsőre nem tűnik nagy dolognak a fogzománckopás, de a folyamat, ha egyszer elindul, akkor nem visszafordítható, vagyis a zománc már nem épül vissza. Természetesen létezik rá megoldás, például héjak, koronák felhelyezése, de ez hosszadalmas és költséges procedúra lesz!

Hogyan előzhető meg a fogzománckopás?

Szerencsére a fogzománckopás megelőzhető egy kis odafigyeléssel, és bizonyos szabályok betartása révén. Nem kell egyébként nagy dolgokra gondolni, tulajdonképpen az alapvető szájhigiéniával, illetve bizonyos ételcsoportok és italok elkerülésével már önmagában sokat tehetsz ellene. Nézzük meg azért egy kicsit részletesebben, mire is érdemes odafigyelni!

  • Savas ételek és italok elkerülése: ide tartoznak a szénsavas üdítők éppúgy, mint a magas savtartalmú gyümölcsök (citrusfélék, alma stb.), illetve a vörösbor, az ecetes saláták és még hosszan sorolhatnánk. Persze ezeket az élelmiszereket sem kell teljesen elhagynod – kivéve a cukros üdítőket, amik egyéb szempontból is problémásak –, de fogyassz belőlük kevesebbet, illetve ne tartsd őket hosszabban a szádban. A helyes táplálkozás emellett a reflux megelőzése és tüneteinek javítása miatt is lényeges lenne, ugyanis a gyomorból visszaáramló savas tartalom is súlyosan károsíthatja a fogzománcot.
  • Megfelelő szájápolás: a fogzománckopás megelőzéséhez a jó szájhigiénia is hozzátartozik. Egyrészt a napi kétszeri fogtisztítás, de arra is figyelj oda, hogy ne súrold túl erősen a fogaidat, és ne közvetlenül étkezés után mosd meg őket, mert ekkor a zománc még sérülékenyebb!
  • Fogcsikorgatás megszüntetése: ha éjszakai fogszorítással küzdesz, akkor érdemes kezeltetni, ugyanis hosszabb távon odáig fajulhat a helyzet, hogy a fogaid mozogni kezdhetnek, az egyéb veszélyekről nem is beszélve.

Végezetül a rendszeres fogászati kontrollt is megemlítjük, mert itt egyrészt kiderülnek az esetleges gondok, másrészt tanácsokat is kapsz a helyes tennivalókkal kapcsolatban.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.