gyerekek játszanak egy szökőkútnál

Gyerekek fogápolása: 5 tévhit, amit minden szülőnek tudnia kell

Ugyan már túl vagyunk a gyereknapon, de itt a vakáció, amikor szintén a gyerekeké a főszerep. Ennek apropóján nem árt beszélni a kicsik fogairól sem, hiszen nyáron a szokásosnál is többet nassolnak. A nyaralás alatt ugyanis lehetetlen nemet mondani a jeges finomságokra, vagy a nagyi sütijeire.

A legkisebbek fogainak egészségéért a szülők a felelősek, de sajnos nagyon sok tévhit kering a gyerekek fogápolása körül. Ezek közül a közkeletű félreértések közül gyűjtöttünk most össze ötöt, amik talán segítenek tisztábbá tenni a képet.

1. tévhit: iskolás korig teljesen felesleges a gyerekeket fogorvoshoz vinni

Ez a tévhit két ok miatt is káros. Egyrészt azért, mert a gyerekeket már egészen kis korban hozzá kell szoktatni a fogorvoshoz járáshoz, hogy később majd természetes legyen számukra a fogászat. Hogy mikor érdemes megejteni az első kontrollt, arról azonban megoszlanak a vélemények.

Vannak, akik szerint már az első fogak kibújása után érdemes elvinni a csemetéket, de legkésőbb 3-4 éves koruk körül mindenképpen fel kell keresni a rendelőt. Még akkor is, ha egészségesnek tűnnek a fogak, mert a gyerekek így egyfajta kalandnak élik meg a „liftezős” széket, és ha nem kell fogat tömni, akkor a fúró sem lesz olyan félelmetes.

Fontos az is, hogy olyan fogászatot keressenek a szülők, ahol szívesen foglalkoznak a gyerekekkel, mert ők másféle bánásmódot igényelnek, mint a felnőttek.

2. tévhit: a tejfogakat nem kell ápolni, mert úgyis kipotyognak

Az előbbi ponttal lényegében összefügg az a téves nézet is, hogy mivel a tejfogak idővel úgyis kipotyognak, nem kell ápolni őket. Sajnos nagyon sok olyan kisgyereket látni, akinek teljesen feketék a fogai, ez pedig a maradó fogak egészségére is káros lehet.

A szuvasodás átterjedhet a kibújó fogakra, a nem megfelelő ütemben kieső tejfogak pedig a maradó fogak kibújását befolyásolhatják. Ha túl nagy a hely, akkor ugyanis az új fogak eleve rossz irányba dőlhetnek, ami később rengeteg problémát okozhat.

Az egészséges tejfogak tehát nagyon fontosak, ezért ugyanúgy kell ápolni őket, mint a maradókat. Sőt, már az épp csak előbújt fogacskákat is érdemes áttörölgetni egy nedves ruhadarabbal, később pedig be lehet szerezni olyan speciális fogkefét, amit a kicsi rágcsálhat is.

3. tévhit: elalvás előtt jót tesz egy pohár langyos tej

A tejben található kalcium valóban jót tesz a fogak és a csontok fejlődésének, de mivel cukor is van benne, elalvás előtt már nem tanácsos adni a kicsinek. A cukor ugyanis hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához, ezért érdemes egy kis vízzel kiöblíteni a szájat a fogyasztása után. Vagy ha már nagyobb a csemete, akkor jöhet a fogmosás!

4. tévhit: a gyerek magától is megtanul fogat mosni

A fogmosás egyszerűnek tűnik, pedig a helyes technikán nagyon sok múlik. Gyakran maguknak a szülőknek sem tanították meg a megfelelő mozdulatokat, ezért csak ide-oda húzogatják a fogkefét. A rossz technika következményei pedig akár súlyosak is lehetnek: a lepedék a fogakon marad, ami egyenes út a fogszuvasodáshoz.

Érdemes tehát dentálhigiéniai tanácsadás keretében megmutatni a kicsiknek, milyen mozdulatokkal kell fogat mosni, hogy sokáig egészségesek maradjanak a fogaik. Az is ajánlott még, hogy a szülők felügyeljék a fogmosást, mert a gyerekek hajlamosak elbliccelni azt.

5. tévhit: a cumi vagy az ujjszopás nem károsak

A cumival és az ujjszopással az a legnagyobb gond, hogy a folyamatosan a szájban tartott tárgyak miatt a fogak növekedési iránya módosulhat, és eltorzulhat a maradó fogsor. Ezért arra kell törekedni, hogy a gyerekek minél előbb leszokjanak ezekről a rossz beidegződésekről.

Néhány hasznos tanács: így lesz még hatékonyabb a gyerekek fogápolása

Az egészséges fogak megőrzés érdekében érdemes az alábbi tanácsokat is követni a szülőknek:

  • A gyerekek fogápolása szempontjából az is fontos, hogy cukros teák és italok helyett a tiszta vizet kell előnyben részesíteni szomjoltáshoz.
  • A fogmosást szórakoztatóbbá lehet tenni vicces fogkefével, vagy a fogmosásról szóló vidám dalocskával. A megfelelő hosszúságú dallal ráadásul a fogmosás idejét is könnyen lehet mérni.
  • A gyerekek fogkeféjének rendszeres cseréje ugyanolyan fontos, mint a felnőtteké.
  • Plakkfestő tablettával ellenőrizhető, hogy milyen ügyesen mostak a kicsik fogat.

Ha mindezekre odafigyelnek a szülők, akkor a gyerekek fogápolása hatékony lesz, és felnőttként sokáig megtarthatják a saját fogaikat.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.