rossz szájszag

Kellemetlen lehelet: okok és megoldások (II. rész)

A kellemetlen lehelet okai között a rossz szájhigiénia következtében kialakuló fogászati problémákat ugyanúgy megtaláljuk, mint a különféle megbetegedéseket, valamint bizonyos gyógyszerek szedését. Mivel ennyi minden kiválthatja, valószínűleg sokkal gyakoribb ez a zavaró tünet, mint azt gondolnánk, ráadásul az érintettek sokszor nem is tudnak róla, mert senki nem hívja fel rá a figyelmüket.

Hogy mit lehet tenni a rossz szájszag megszüntetése érdekében, azzal kapcsolatban adunk most pár hasznos tanácsot.

Hogyan lehet megállapítani, hogy rossz-e a szájszagunk?

Az első, és egyben leglogikusabb kérdés, hogy honnan lehet tudni, ha valakinek rossz a lehelete. Az ember ugyanis nem feltétlenül érzi meg saját magán, és ha a környezet nem figyelmeztet rá, akkor bizony adódhatnak ebből kínos helyzetek. Módszerekből persze létezik számtalan, és néhányat most meg is osztunk veletek.

  • Kérdezz meg valakit, akiben bízol: ciki vagy nem, de ez a legjobb módja annak, hogy kiderítsd, nem túl rossz-e a szájszagod. Ha van olyan jó barátod, aki előtt nem érzed feszélyezve magad, akkor kérd meg őt, hogy adjon őszinte választ!
  • Figyelj a jelekre: lehet, hogy nem szólnak neked, de ha beszélgetés közben az ismerőseid ösztönösen távolabb húzódnak tőled, akkor kezdhetsz gyanakodni.
  • Vegyél mintát a nyelvedről: mivel itt is megtalálhatók a szájszagot okozó káros bacik, érdemes mintát venni a nyelv hátsó részéről például fültisztító pálcikával – vagy egyéb eszközzel –, és azt megszagolni. A fogselyem szintén adhat némi támpontot, ha használat után leellenőrzöd.
  • Haliméter alkalmazása: ez az eszköz kifejezetten a rossz szájszag mérésére szolgál, és a nyálban lévő szulfidmolekulák koncentrációját adja meg.

Kihez fordulj rossz szájszag esetén?

Kellemetlen lehelet esetén először érdemes a fogorvost felkeresni, különösen abban az esetben, ha nem szedsz semmilyen gyógyszert, és nincs ismert betegséged. Nagy ugyanis a valószínűsége, hogy valamilyen fogászati megbetegedés okozza a rossz szájszagot, és ha ezt kezelik, akkor a probléma is megszűnik.

Ha a fogaiddal minden rendben van, akkor sajnos kizárásos alapon lehet csak megállapítani, hogy mi áll a zavaró tünet hátterében. Viszont mindenképpen érdemes utánajárni, mert talán épp ez az undok szimptóma ment meg a későbbi komoly következményektől.

Hogyan előzhető meg a kellemetlen lehelet?

A rossz szájszag megelőzésének legfontosabb eszköze a helyes fogápolás: a reggeli és esti fogmosás mellett a fogselyem és/vagy fogköztisztító kefe, a szájvizek, valamint a nyelvkaparó használata is sokat segít a fogak egészségének megőrzésében. A rendszeres kontroll szintén elengedhetetlen, ugyanis így még a kezdeti stádiumban fel lehet fedezni a problémákat, és nem jutnak el a súlyos szakaszba.

Az egészségesebb életmód szintén nagy lépés a kellemetlen lehelet leküzdésében. Itt többek között a dohányzás elhagyására kell gondolni, de természetesen az sem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyasztunk. Léteznek ugyanis úgynevezett „szájbarát” ételek, amik nemcsak egészségesek, de abban is segítenek, hogy a szájüreget tisztán tartsuk. Ilyenek bizonyos zöldségek – mint a zellerszár –, de az antibakteriális hatású zöld tea is jót tesz a szájnak. A helyes táplálkozással ezenkívül a reflux tünetei is csökkenthetők, ami szintén megtalálható a rossz szájszag okozói között.

A megfelelő vízfogyasztásra szintén érdemes odafigyelni, hiszen ha a száj kiszárad, akkor a bacik is jobban elszaporodnak, ez pedig a kellemetlen lehelet egyik forrása. A nyáltermelést emellett például cukormentes rágó fogyasztásával is lehet fokozni, ami pluszban még jó illatot is kölcsönöz a szájnak.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.