Mi a fogászati teendő nyaralás előtt?

A te fogaid egészségesen várják a nyaralást? Igaz, hogy még csak május közepe van, de a legtöbben ilyenkor már tervezik a jól megérdemelt pihenést. A listán talán számtalan tételt te is kipipáltál: a repülőjegyet, a szállást, de a fogaidra gondoltál?

Ha nem, akkor sincs semmi baj, hiszen még időben vagy, de fontos, hogy ne indulj útnak a szükséges beavatkozások elvégzése nélkül!

A fogfájás mindig rosszkor jön…

…hát még nyaralás alatt! Hiszen külföldön vagy, vagy az otthonodtól, és persze a fogorvosodtól távol, ami megnehezíti az esetleges problémák kezelését. Épp ezért azt tanácsoljuk, hogy még az utazás előtt tegyél meg néhány olyan lépést, amikkel csökkentheted a kockázatokat, hogy felhőtlenül élvezhesd a pihenést.

Hogy segítsünk neked, most átvesszük azokat a fontos fogászati teendőket, amiket nem árt elvégezni, mielőtt pakolni kezdenél a bőröndödbe.

Fogászati teendő 1: ellenőriztesd a fogaidat indulás előtt!

Lehet, hogy még nem sajog, nem látsz szuvasodást, és az ínyed is egészségesnek tűnik, de az ördög nem alszik. Ugye, nem szeretnéd, ha épp álmaid városában érne utol a fogfájás? Márpedig, ha nem ellenőrizteted a fogaidat indulás előtt, egy rejtett probléma könnyen előjöhet az utazás alatt.

A fogászati megbetegedések ugyanis gyakran sokáig lappanganak – hosszú ideig nincs semmi figyelmeztető jelük, de a felszín alatt már zajlanak a káros folyamatok. Ha megjelensz a fogászati kontrollon, akkor az ilyen rejtett, még semmilyen tünetet nem mutató problémákat is megmutatja a panorámaröntgen, vagy egy alaposabb vizsgálat.

Fogászati teendő 2: ha van beteg fogad, akkor azt kezeltesd!

Ha a vizsgálatok során fény derül egy fogászati problémára, vagy eleve tudod, hogy van beteg fogad, akkor azt lehetőség szerint még jóval az utazás előtt kezeltesd! A kezelés pontos menetét a fogorvosoddal kell megbeszélned, mert a túlságosan nagy beavatkozásokat nem célszerű röviddel indulás előtt megcsinálni.

Ennek az az oka, hogy kialakulhatnak komplikációk, ami nem lenne szerencsés egy hosszabb távollét előtt. Az orvos tudni fogja, hogy mi a teendő, és javaslatot tesz a kezelési tervre, ami alapján együtt meghozzátok a szükséges döntéseket.

Fogászati teendő 3: köss utasbiztosítást!

Ha a nyaralás alatt mégis beütne a baj, akkor nem árt, ha van utasbiztosításod. Ami egyébként is hasznos, hiszen számtalan kárt fedez a poggyásztól az egészségügyi ellátásig. És igen, a fogászati kezelést is, de azért a biztonság kedvéért böngészd át a feltételeket, és győződj meg róla, hogy ez a tétel is szerepel-e a listán.

Az utasbiztosításoknak van egy másik előnye is, mégpedig az, hogy kapsz egy olyan telefonszámot, amit vész esetén felhívhatsz. Ha tehát nem tudod, hogy mi a teendőd például egy fogfájás esetén, akkor tárcsázd a megadott számot, és azon megkapod a szükséges információkat.

A repülőút alatt előjöhetnek a rejtett fogászati problémák

Fontos, hogy még egy dologról beszéljünk, mégpedig a repülőút fogakra gyakorolt hatásáról.

Ha utazás előtt nem nézetted át az orvosoddal a fogaidat, akkor előfordulhat, hogy úgy ülsz repülőre, hogy van szuvas fogad, amiről nem is tudtál. Ha ez a helyzet, akkor előfordulhat, hogy a repülőgépen a légnyomás változása miatt a szuvas fog fájni kezd. De ugyanez igaz lehet a már elhalt, valamint a gyökérkezelt fogakra is.

A másik veszély a túlságosan meleg és párás időjárás. Ennek hatására ugyanis a szájban található baktériumok szaporábbak lesznek, egy lappangó gyulladás pedig akár be is lobbanhat az extrémebb körülmények között. Vagyis, ha trópusi országba utazol, akkor erre az eshetőségre is érdemes felkészülnöd.

Az is lényeges továbbá, hogy ha átestél egy foghúzáson, vagy valamilyen komoly fogászati beavatkozáson, akkor minimum 1-2 hét teljen el, mire repülőgépre ülsz! Összegezve tehát: ha mindezeket a fogászati teendőket betartod a nyaralás előtt, akkor jó eséllyel nem lesz semmilyen problémád a vakációd alatt. 100% garancia ugyan nincs rá, hogy biztosan megúszod majd fogfájás vagy egy sérülés nélkül, viszont jelentősen csökkentheted ezek kockázatát.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.