fluorózis

Mi az a fluorózis, és milyen problémákat okozhat?

Ha a fogászati problémákat az ismertségük alapján szeretnénk sorrendbe állítani, akkor valószínűleg a szuvasodás, illetve az ínygyulladás szerepelnének a lista élén. Ezek azok a betegségek, amikkel szinte mindenki találkozik az élete során legalább egyszer, így ezeket nem is kell „bemutatni” senkinek. Vannak azonban olyan tünetek, mint például a fluorózis, amik kevésbé vannak a köztudatban, miközben komoly következményekkel járhatnak.

De mi is a fluorózis, hogyan alakul ki, és mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Mit takar a fluorózis kifejezés?

A fluorózis egy, a nagy mennyiségű fluorbevitel következtében kialakuló betegség, aminek hatására túlzott zománcfejlődés alakul ki. Ennek tünete a fogak elszíneződése: válhatnak sötétebbé, vagy épp ellenkezőleg – fehér foltok jelenhetnek meg rajtuk. Emellett a fogzománc sokkal sérülékenyebb is lesz, azaz a túladagolás komoly veszélyeket rejt magában. Talán ezért is van a litoszféra (a földkéreg és a felső köpeny) 13. leggyakoribb elemének ilyen rossz híre, de nem árt árnyalni a képet.

Már csak azért is, mert a fluor az általunk elfogyasztott táplálékon és a vízen keresztül mindenképpen bekerül a szervezetünkbe. Különösen a kamilla, a kávé, a tea vagy a fodros kel tartalmaz nagyobb mennyiségű fluort, de a feldolgozott élelmiszerek, valamint a szénsavas italok is gazdagok benne. Ezért is felesleges a fluoridos fogkrémekkel riogatni, hiszen azokat nem nyeljük le, nem tartjuk hosszú időn keresztül a szánkban, azaz csak minimális mennyiség képes felszívódni belőlük. Másrészt ezeknek a pasztáknak a fluoridtartalma szabályozott, ezáltal is elkerülhető a túlzott bevitel.

Más a helyzet a gyerekekkel! Az ő esetükben különösen oda kell figyelni arra, hogy amíg lenyelik a fogkrémet – vagy hajlamosak lenyelni –, addig semmiképpen ne kapjanak olyat, amiben van fluorid! Az ő számukra ezért fejlesztettek ki és gyártanak fluoridmentes pasztákat, amiket teljes biztonsággal használhatnak, és amik nem okoznak semmiféle egészségügyi károsodást.

Természetesen a felnőttek is találhatnak maguknak olyan fluoridmentes alternatívákat, amikkel a helyes technikát alkalmazva alaposan meg tudják tisztítani a fogaikat. Aki tehát tart a fluortól, bátran keressen más lehetőséget, de azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a fluoridnak fontos szerepe van a fogszuvasodás megakadályozásában!

Mik a fluorózis tünetei?

Ami tehát a fluort illeti, az emberi szervezet számára ez olyan se veled, se nélküled állapot. A csontokat, illetve a fogakat ugyanis erősíti, illetve csökkenti a lepedék kialakulását a fogak felszínén. A gond akkor van, ha a megengedettnél nagyobb mennyiség kerül be a szervezetbe, amivel szemben a gyerekek jóval fogékonyabbak. A fluorózis meglétére az alábbi tünetek figyelmeztetnek:

  • fehér foltok megjelenése a fogzománcon;
  • más esetekben sárgás, barnás elszíneződés, vagyis az úgynevezett márványozott fogazat;
  • egyenetlenségek, apróbb mélyedések, lyukak a fogak felszínén.

Szóval, ha ezeket a jeleket látod, tapasztalod a saját vagy a gyermeked fogain, akkor mindenképpen keressétek fel a fogorvost, hogy minél előbb megkezdődhessen a probléma kezelése.

Hogyan történik a betegség kezelése?

A fluorózis kezelésre többféle megoldás is létezik. Ha az állapot nem súlyos, akkor akár békén is lehet hagyni, vagy ha esztétikailag nagyon zavaró, akkor fogfehérítéssel lehet javítani az optikai hatáson. Emellett számításba jöhet a fogzománc mikroabráziója, vagyis a felső, gyengébb réteg eltávolítása, de a direkt felépítés is választható. Ebben az esetben az orvos egy vékony kompozit réteget visz fel a fog felületére, amivel eltakarhatók a foltok.

Nagyobb foganyagveszteség esetén a fogtechnikus által elkészített indirekt héjak, valamint a koronák jöhetnek szóba megoldásként.

Hogyan előzhető meg a fluorózis?

Mivel a betegség elsősorban a gyerekeket érinti, és a fogváltás idején, a maradó fogak kifejlődésekor (8 éves koruk körül) jelentkezik, az ő esetükben fontos az életkoruknak megfelelő fogpaszták kiválasztása. Amíg nem tudják kiköpni fogmosás után a fogkrémet, addig olyat kell nekik venni, amiben nincs fluorid. Ugyanakkor később is oda kell figyelni rá, hogy ne a felnőtteknek szánt pasztákat használják, illetve érdemes otthon elzárva tartani a fogkrémet, hogy véletlenül se férjenek hozzá.

Emellett a fluortablettát sem kell erőltetni, azaz csak akkor kell a kicsiknek adni, ha erre valamilyen különös indok van!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.