szájhigiénia

Miért fontos a jó szájhigiénia, és mik az alapjai?

Jó szájhigiénia: hányszor, de hányszor hangzik el ez a kifejezés, legyen szó a legkülönfélébb fogászati betegségekről, illetve azok megelőzéséről. Talán éppen a folytonos ismétlés miatt nem tűnik annyira lényegesnek a téma, illetve gondolják azt sokan, hogy mindent tudnak róla, miközben rengeteg a tévhit, és a nem helytálló információ is azzal kapcsolatban, hogyan is kell a fogakat és az ínyt helyesen ápolni.

De miért olyan fontos a megfelelő szájhigiénia, és mik az alapjai?

A modern szájhigiénia története a 20. század elejére nyúlik vissza

Ami természetesen nem azt jelenti, hogy előtte ne tettek volna lépéseket a különféle, a fogakat érintő betegségek megelőzése érdekében, és ne kezelték volna a már kialakult problémákat. Viszont akár a kiváltó okokkal kapcsolatban, akár a gyógyítást illetően elég hajmeresztő elméletekkel álltak elő az akkori szakemberek: bizonyára te is hallottál már a fogszúról, ami a fogszuvasodásért „felelős”, vagy arról a vicces tanácsról, hogy fogfájás esetén szamarat kellett csókolgatni.

Ezeken a különös teóriákon és hiedelmeken ma már csak nevetünk, hiszen a tudásunk eléggé széles körű a szájhigiénia kapcsán. Az persze már más kérdés, hogy mennyire tartjuk be és alkalmazzuk ezeket az ismereteket, a gond ugyanis gyakran az, hogy semennyire, vagy csak ímmel-ámmal.

De térjünk vissza a 20. század elejére, amikor egy amerikai fogorvos, Alfred Fones rájött, hogy a helyes szájápolás révén csökkenthető a szájban azoknak a káros baktériumoknak a száma, amik a szuvasodást okozzák. Gyakorlatilag ennek a felfedezésnek az eredményeképpen született meg a dentálhigiénikusi szakma, aminek az első képviselője a szóban forgó orvos unokatestvére, Irene Newman volt.

Miért káros a szájhigiénia elhanyagolása?

Az emberek többsége elég jó az ürügyek gyártásában, és nincs ez másképpen a szájápolást illetően sem. Csak egy fogmosás maradt ki, mi azzal a gond? Most nyaralunk, ezért belefér, ha fogtisztítás nélkül fekszem le. Bekapok még egy falatot alvás előtt, mi baj lehet belőle? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések meglehetősen gyakoriak, de ha valakinél túl sűrűn fordulnak elő ezek a kifogások, akkor annak bizony komoly következményei lehetnek.

A fogszuvasodás és a fogkő mellett súlyos ínyproblémák, fogágybetegségek, és végső soron a fogak elvesztése lehet a történet vége, ezért nem lehet eleget hangsúlyozni a jó szájhigiénia fontosságát. A következőkben azt járjuk részletesebben körbe, hogy mit is takar ez pontosan.

Mik a jó szájhigiénia alapjai?

Fogmosás, fogköztisztítás, fogászati kontroll: ez a megfelelő szájápolás három alappillére. Evidensnek tűnhet, de azért egy kicsit bonyolultabb, mint amilyennek látszik. Kezdjük azzal, hogy már a fogkefe kiválasztásán sok múlik: a bumfordi fej, illetve a túlságosan durva sörték ugyanis egyrészt kárt okoznak a fogzománcban, illetve felsérthetik az ínyt, másrészt nem lehet velük hozzáférni a hátsó fogakhoz. Éppen ezért a kisebb fejű, puhább sörtéjű fogkefék között érdemes szétnézni, ha pedig zavarba ejtően nagy a választék, ki lehet kérni a fogorvos vagy a dentálhigiénikus tanácsát.

Ha megvan a fogkefe, akkor még mindig nem lehet hátradőlni: gondoskodni kell az eszköz rendszeres cseréjéről, illetve a fogmosás helyes technikáját is el kell sajátítani!

A következő elengedhetetlen lépés a fogköztisztítás, aminek a fontossága az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap. Nem véletlenül, hiszen enélkül a fogak felszínének egy részén ottmaradna a lepedék, arról nem is beszélve, hogy fogászati híd, valamint fogszabályozó viselése esetén gyakorlatilag kötelező ez a művelet. A rendszeres fogorvosi kontrollnak pedig a megelőzésben van kulcsszerepe, és ezzel be is zárul a kör.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.