Mit tehetünk, hogy ne féljünk a fogászati kezelésektől?

Ha készítened kellene egy tízes listát azokról a dolgokról, amiktől a legjobban félsz, akkor talán nálad is felkerülne rá a fogorvos. Valószínű, hogy közvetlenül te sem az orvostól magától rettegsz, aki kedves és segítőkész, hanem a furcsa eszközöktől, a különös szagoktól, amik a kezeléseket kísérik, és a kiszolgáltatottságtól a székben.

A félelem gyakran irracionális, és nincs is semmiféle gyerekkori trauma a hátterében, ráadásul van néhány egyszerű lépés, amikkel enyhíthetsz is rajta.

Miért probléma a félelem?

Azonkívül, hogy a fogorvostól való félelem komoly pszichés gondokat jelenthet, a legnagyobb baj az vele, hogy egyáltalán el sem jutsz a rendelőbe. Neked is ismerős a halogatás? Te is mondtad már azt magadnak, hogy jó, majd a jövő héten kérek időpontot? Vagy azt, hogy: „most sok a dolgom, úgyse lenne időm elmenni, de a következő hónap lazább lesz, majd akkor”?

Mi ezzel a gond? Az, hogy ha túl sokáig halogatod a rendelő felkeresését, akkor mire eljutsz a kezelésre, a legkisebb probléma is komolyra fordulhat. Vannak, akik egész addig várnak, amíg a fájdalom erősebb nem lesz a félelemnél, akkor pedig gyakran késő, és már csak egy invazívabb beavatkozással lehet helyrehozni a problémát. Ez pedig egy ördögi kört indít el, mert abban erősiti meg az illetőt, hogy félnie kell.

Próbáld megtalálni, hogy miért félsz a fogorvostól!

Lehet, hogy egy kellemetlen élmény ért gyerekkorodban. Lehet, hogy a barátaid által mesélt horrortörténetek riasztanak. De az is előfordulhat, hogy nem találsz egyáltalán semmit okot, amiért tartanod kellene a fogorvostól, csak félsz, mert mások is félnek.

Ha mégis áll egy trauma a háttérben, akkor azt fel kell dolgoznod, de a legtöbbször elég az elhatározás: mostantól nem félek a fogorvostól!

Ha tudod, mi történik veled, kevésbé fogsz félni

A félelem másik oka az lehet, hogy nem tudod, mi történik veled a kezelés során. Csak ülsz a székben, erős fények világítanak a szemedbe, és ott az a rengeteg ijesztő eszköz is, amivel az orvos a szádba akar nyúlni! Persze, hogy tartasz az egész procedúrától.

Sokat segíthet, ha megkéred a kezelőorvosod, hogy magyarázza el neked, melyik eszköz micsoda, miért használja azt az eszközt, mit fogsz érezni, és mi történik a beavatkozás során.

Ha valami nagyon kellemetlen, akkor azt mindig jelezd az orvosnak, mert találhat másik megoldást, de akár egy kis szünet is segíthet abban, hogy folytathassátok a kezelést.

A modern érzéstelenítőkkel jelentősen csökkenthető a fájdalom mértéke

A fogorvostól való félelem leggyakoribb oka a fájdalom; egy emlék, amikor alig bírtad elviselni a kínt, amit a kezelés során átéltél. Előfordulhatott, hogy nem hatott nálad az érzéstelenítő, mert túl kis adagot kaptál, vagy már elmúlt a hatása, de nem kaptál új adagot, a fogorvos pedig folytatta a tömést vagy a gyökérkezelést.

Ahogy a fogászatban az eszközök, úgy az érzéstelenítők is sokat fejlődtek az utóbbi időkben. Kezdjük ott, hogy már az injekciót egy érzéstelenített területre kapod, és ha szereted a málna vagy éppen a Piña Colada ízét – igen, ezek a zselék ízesítettek! –, akkor észre sem fogod venni azt a kis szurit.

A modern érzéstelenítők másik jellemzője, hogy sokáig tart a hatásuk, így szinte alig van rá esély, hogy elmúljon a kezelés közben. Azt viszont meg kell jegyeznünk, hogy mivel nem vagyunk egyformák, előfordulhat, hogy egyeseknél a csekély valószínűség ellenére mégis elmúlik az érzéstelenítés – ha ilyesmi történik veled, azonnal jelezd a fogorvosnak.

Kérj hatékonyabb szedálást!

Ha a helyi érzéstelenítést nem találod elégnek, illetve tényleg olyan erős a félelmed, hogy nem mersz belevágni a kezelésbe, akkor a hatékonyabb alternatívák közül is választhatsz. Most biztosan az altatás jut az eszedbe, ami nem éppen olcsó, de van egy jó hírünk: létezik egy sokkal jobb megoldás, az éber szedálás.

Az éber szedálás lényege, hogy a beadott nyugtatószerek hatására megszűnik az idegességed és a félelemérzeted, miközben képes vagy kommunikálni az orvossal.

Akármi is okozza a fogorvostól való félelmedet, ne feledd, hogy pozitív élményekkel leküzdhető, és idővel ha nem is vidáman, de stressz nélkül jelensz meg a kezelésen.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top