szájápolás terhesség alatt

Szájápolás terhesség alatt: mire figyelj oda?

Ma a várandósság szerencsére már nem jelent egyet a fogvesztéssel, pedig régen ez a jelenség teljesen természetesnek számított. Napjainkra azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzés: egyrészt a megfelelő szájápolás terhesség alatt, másrészt a rendszeres szűrés. Ezekkel a lépésekkel elkerülhetők a komolyabb fogászati problémák, ha pedig mégis kialakul valamilyen rendellenesség, a modern anyagoknak és érzéstelenítőknek köszönhetően egyes beavatkozások a várandósság alatt is elvégezhetők.

Hogy pontosan mire kell odafigyelni a kilenc hónap alatt a fogak és az íny épségének, és a mama és a baba egészségének megőrzése érdekében, arról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Mik jelentik a legnagyobb veszélyt a fogakra a terhesség alatt?

A kismamák fogaira leselkedő veszélyeket alapvetően két nagyobb csoportba sorolhatjuk. Az elsőbe az életmódmódban bekövetkező változások, pontosabban a táplálkozási szokások átalakulása tartozik. Egyes hormonok szintjének emelkedése szintén hozzájárul a fogászati problémák gyakoribb megjelenéséhez, ezért is olyan fontos a megfelelő szájápolás terhesség alatt.

De nézzük, mi is történik a fogakkal az egyes esetekben!

Étkezési szokások átalakulása

Az úgynevezett „kívánósság” nem ismeretlen fogalom a kismamák számára. Az általában a reggeli rosszulléteket követő időszak után, nagyjából a 12. héttől jelentkező állapot nem mindenkit érint, de eléggé gyakori jelenség. Sőt, az étkezések száma úgy általában is megnő, és nem ritka a cukros falatok, a csokoládé, valamint a savanyúságok iránti sóvárgás sem.

Sajnos azonban ez a nassolás nem marad büntetlenül: a kismamák súlyának gyarapodása mellett a fogszuvasodás kockázata is megnő, ezért kiemelten oda kell figyelni a fogak megfelelő ápolására.

Hormonális változások

A terhesség alatt a hormonális változások a fogínyt érintik elsősorban. Egyes hormonok hatására ugyanis az ínyszövet meggyengül, és sokkal fogékonyabb lesz a baktériumokkal szemben. Ha pedig ezek a kórokozók elszaporodnak, akkor először ínygyulladás jelentkezik, majd később fogágybetegség is kialakulhat, ami akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

Ezenkívül a várandósság alatt megváltozik a nyál összetétele, valamint a lepedék- és fogkőképződés is fokozódhat, ezek együttesen pedig további ínyproblémákat okozhatnak.

Szájápolás terhesség alatt: hogyan őrizd meg fogaid egészségét?

A fent felsorolt okok miatt a terhesség időszakában még jobban oda kell figyelni a jó szájhigiéniára. Hogy a szokásostól miben tér el a szájápolás ilyenkor, és hogy mire kell különösen figyelni? Lássuk!

  • Moss fogat minél többször! Normál esetben a napi kétszeri fogtisztítás általában elég, de ebben az érzékeny periódusban érdemes minél többször fogat mosnod. Már csak azért is, mert valószínűleg gyakrabban eszel egy nap, és az édességektől a legextrémebb ételekig sok minden szerepel majd a „repertoárban”.
  • Használj ínygyulladás elleni fogkrémet! Ha nem tudod, hogy melyik paszta lenne a legjobb választás, kérd ki bátran a fogorvos tanácsát!
  • Cseréld rendszeresen a fogkefét! A fogkefe 2-3 havonta történő cseréje ilyenkor még inkább fontos, mert a kopott sörték nem távolítják el olyan hatékonyan a szennyeződéseket. Érdemes lehet az elektromos fogkefét is kipróbálni, ezek a készülékek ugyanis több lepedéket távolítanak el, amire nagy szükség van ilyenkor.
  • A fogselymet se felejtsd el! A fogközök tisztítására használj fogselymet vagy fogköztisztító kefét, hogy a szűk résekből, illetve a nehezen hozzáférhető helyekről is eltávolítsd az ételmaradékot és a plakkot.
  • Öblögess ínygyulladás elleni szájvízzel! Fejezd be a szájápolást alkoholmentes szájöblítővel, ami további segítség a kórokozók eltávolításában.
  • Minden trimeszterben jelenj meg a terhességi fogászati szűrésen! A rendszeres fogászati kontroll során kiderülnek az esetleges problémák, és a kezelésüket is időben meg lehet kezdeni.
  • Figyelj oda a helyes táplálkozásra! Persze néha belefér egy kis nassolás, de próbáld kordában tartani a nem megfelelő ételek fogyasztását. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás nem csak a baba fejlődése szempontjából fontos. Neked is szükséged van a vitaminokra és az ásványi anyagokra a szervezeted hatékony működéséhez, valamint a fogaid megtartásához is.

Ha pedig bármilyen kérdésed van, bátran tedd fel a fogorvosodnak magadért, és a kicsi egészségéért.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.