Szép fogak gyorsan héjkerámia segítségével

Az esztétikai fogászat egy kevésbé ismert, ám egyre népszerűbb kezelése a kerámia héjak készítése. A héjakkal eltakarhatók a kisebb hibák, megváltoztatható a fogak formája, de az elszíneződött, sárga fogak ragyogóvá tételére is kiválóan alkalmas ez a beavatkozás.

Ráadásul gyorsan készen van, és kíméletes a fogakhoz: míg például egy koronához viszonylag sok foganyagot kell eltávolítani, addig a héjakhoz csupán egy egészen kis mennyiséget, a végeredmény mégis fantasztikus és látványos lesz.

Mi az a héjkerámia?

A héjkerámia egy egészen vékony, kerámiából készült lapocska, amit a problémás fogakra ragasztunk fel. Elsősorban a frontfogaknál jelentkező rendellenességeknél alkalmazható, és csupán néhány millimétert kell eltávolítani hozzá a fog felszínéből, azaz nem kell úgy lecsiszolni, mintha koronát szeretnénk felhelyezni rá.

A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy az esztétikus héjaknak két fajtája létezik: a direkt héj, amit a fogorvos készít el a rendelőben speciális kompozit anyagokból, és egymásra helyezett rétegekből áll. Ebben az esetben nincs szükség fogtechnikusra, illetve sürgős esetekben is alkalmazható, például ha egy fontos megbeszélésen kell megjelenni másnap.

A héjkerámia, vagy más néven indirekt héj már nagyobb előkészítést igényel, hiszen lenyomatot kell hozzá venni a rendelőben, ami alapján a fogtechnikus készíti el pár nap alatt, majd a fog megfelelő előkészítése után speciális ragasztó segítségével a helyére ragasztjuk.

Bár a héjkerámiához egy kicsivel több anyagot távolítunk el a preparálás során, mint a direkt héjak esetén, még így is csak egy minimális foganyagvesztésről van szó.

Kinek és milyen esetekben javasolt a héjkerámia?

A héjkerámiának számtalan felhasználási területe létezik, és a legkülönfélébb problémákra ad megoldást. Vegyük sorra, hogy mik ezek!

1. Túlságosan elszíneződött fogak

Ki ne szeretne hófehér fogakat, de mi a helyzet akkor, ha az elszíneződés mértéke olyan nagy, hogy a professzionális fogfehérítés már nem segít? Vagy előre tudható, hogy az eredmény nem lesz tartós, ezért nem is érdemes belevágni? Szerencsére a héjkerámia az ilyen esetekben is kiváló és hosszútávú megoldást jelent.

A túlzott elszíneződést okozhatják örökletes tényezők, egy betegség, vagy éppen az erős dohányzás, de egy gyökérkezelés után is megváltozhat a fogak árnyalata. Az ok persze nem számít, hiszen bármi is álljon a háttérben, a fehér fogak visszanyerhetők a héjkerámiával.

2. Sérült fogak

Sajnos bármennyire is vigyázunk a fogainkra, kisebb balesetek előfordulhatnak velük – mondjuk nekiütődik a pohár, és letörik belőle egy kisebb darab. Ilyenkor két út áll a páciens előtt: az egyik a nagyobb beavatkozást igénylő korona, vagy a fogkímélőbb héjkerámia.

A héjkerámiával tökéltes esztétikai hatás érhető el a sérült frontfogakon, emellett a fogat is megkíméljük, amennyire lehetséges. A fogzománc hibáit, sérüléseit szintén el lehet tüntetni a héjakkal.

3. Szabálytalan fogak

Előfordul, hogy a fogak egészségével nincs semmi gond, a formájuk azonban nem tetszik a páciensnek. Szabálytalanok, csorbák, túl nagy a rés az első fogak között, hogy csak néhány lehetséges okot említsünk.

A héjkerámia ezekben az esetekben is számításba jöhet, mint a legkíméletesebb megoldás, azt azonban látni kell, hogy nem jelent alternatívát a fogszabályozással szemben. Bizonyos esetekben ugyanis csak „szépségtapasz” egy kerámia héj, és nem végleges megoldás.

Milyen esetekben nem javasolt a héjkerámia?

Igaz, hogy a héjkerámiával sok fogászati probléma kezelhető esztétikusan, vannak azonban olyan esetek, amikor nem javasoljuk az alkalmazását. Ezek közé tartozik az erős éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás, ami túlzottan nagy terhelésnek teszi ki a hájakat.

Ha a fog túlságosan károsodott, vagy nagyfokú harapási rendellenességgel állunk szemben, akkor sem ajánljuk ezt a megoldást, mint ahogy a rossz szájhigiénia is a kizáró okok között szerepel.

Ha azonban nincs semmilyen „ellenjavallat”, akkor semmi akadálya, hogy hibátlan mosolyt varázsoljunk Neked a héjkerámia segítségével.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.