A tél végi vitaminhiány hatása a fogakra

A kutatások azt mutatják, hogy az európai lakosság 70%-a szenved a tél végén D-vitamin-hiányban. Emellett általános az egyéb vitaminok hiánya is, hiszen a hosszú hideg hónapok alatt sokkal kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez jutunk. Még úgy is, hogy erre egyébként lenne lehetőségünk.

Ez a vitaminhiányos állapot az egész szervezetre kihat, így a fogakra, illetve az íny egészségére is, ezért nem szabad félvállról venni.

A D-vitamin hiánya különösen nagy probléma

A D-vitamin hiánya által okozott problémákkal nem véletlenül foglalkoznak a kutatók, hiszen az alacsony szintje számos betegséget okozhat, valamint növelheti bizonyos megbetegedések kockázatát. Így például a csonttörésekét, és a szív- és érrendszeri betegségekét, de a kalcium és a foszfor felszívódásához is szükséges.

Márpedig a kalcium és a foszfor a fogaknak is fontos építőeleme, és a fogzománc erőssé tételében is szerepük van. Ha tehát nincs elég D-vitamin a szervezetedben, akkor ennek a két elemnek a felszívódása sem biztosított, ami gyengíti a fogakat.

A D-vitamin ugyan rengeteg élelmiszerben megtalálható – tojás, máj, tej stb. –, ám nagyobb mennyiségben mégis a napfény hatására keletkezik a szervezetben. Éppen ezért csökken le a szintje a tél végére, még azokban az európai országokban is, ahol télen több a napfény.

A D-vitamint érdemes a téli időszakban különféle készítményekből pótolni, illetve a jó idő beálltával körülbelül 10 percet eltöltened a napon.

Miért gond az A-vitamin hiánya?

Sokat írunk róla, hogy az ínygyulladás – ha nem fordítunk figyelmet a megelőzésére és a kezelésére – milyen komoly fogászati problémákat okozhat. Fogínygyulladástól sajnos egész Európában rengetegen szenvednek. Van, akinél csak enyhébb módon jelentkezik, másoknál azonban súlyos formákat is ölthet, egészen a fogágybetegség kialakulásáig.

Ha az A-vitamin hiányzik a szervezetből a tejfogak és a maradó fogak fejlődésekor, akkor az a zománc károsodását okozhatja.

Az A-vitaminnak fontos szerepe van az ínygyulladás megelőzésében, valamint a kezelésében, ugyanis serkenti a sebek gyógyulását, illetve növeli a nyálkahártya fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Ezért tanácsos olyan ételeket enned, amik gazdagok A-vitaminban, mint például a sütőtök vagy az édesburgonya. Sőt, bizonyos fogkrémek is tartalmaznak A-vitamint.

Mi történik, ha nem jutsz elegendő C-vitaminhoz?

A C-vitamin hiányának egyik meglehetősen látványos jele az ínyvérzés. Persze nem minden esetben áll a vitaminhiány az ínyvérzés hátterében, de így a tél végén erre is gyanakodhatsz. Ugyanis ezt a vitamint a szervezet nem képes elraktározni, hiszen vízben oldódik, ezért folyamatosan kell gondoskodnod a pótlásáról.

A C-vitaminnak emellett a sebgyógyulásban, illetve a sejtek regenerálódásában is szerepe van, és a fogágybetegségek megelőzése miatt is fontos, hogy megfelelő mennyiségben vidd be a szervezetedbe.

A legismertebb C-vitamin források a zöldpaprika, a csipkebogyó, a káposzta, és a citrusfélék. Ezek egész évben rendelkezésre állnak, ezáltal biztosított a folyamatos vitaminpótlás.

A K-vitamin hiányának hatása a fogak egészségére

A K-vitamin az ínyvérzés megelőzésében és megszüntetésében játszhat szerepet, ugyanis szükség van rá a véralvadáshoz. Emellett a fogak egészsége és erőssége szempontjából is hasznos, valamint segíti a csontképződést, és a sebgyógyulást.  

K-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a növényi olajokban, a szójában, és a zöld leveles zöldségekben.

A B-vitaminok szerepe a fogak egészségében

A B6-vitamin hiányának következtében úgynevezett epernyelv alakulhat ki, azaz a nyelv felszíne rücskössé, helyenként sorvadttá válhat, és a szájban gyulladások is keletkezhetnek. A gyulladás az ínyre is kiterjedhet, és érzékenységet, fájdalmat is kiválthat. A B12-vitamin hiánya ugyancsak okozhat szájüregi gyulladásokat.

Ezeknek a fogak és az íny egészsége szempontjából fontos vitaminoknak a szintje lecsökken a tél végére, ami fogékonyabbá tehet a fertőzésekkel szemben, valamint az íny is a kárát szenvedheti, ezért folyamatosan gondoskodnod kell a pótlásukról.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé.